25 февруари 2017

Странната чантичка в древните култури

Ето нещо, което ми се стори много странно. В различни култури и в различни времена се появява един и същ обект в каменните им барелефи. Той твърде много прилича на съвременна ръчна чантичка. Какво всъщност е това и защо може да се види в каменните изображения издялани от съвсем различни народи?


Най-ранното изображение на "чантичката" датира още от края на последната ледена епоха (11 000 г пр. н.е.), то е намерено в Гьобекли тепе в южната част на Турция:



Според изследователя Леърд Скрантън (Laird Scranton) този обект има изцяло символично значение. Както той обяснява в своя публикация от 2016 г. предметът "обикновено има горна закръглена част подобна на дръжка и долна правоъгълна част, може в допълнение да има различни украси". Този артефакт понякога е изобразяван самостоятелно, а друг път е в ръцете на човек, божество или митично създание.

Скрантън смята, че "чантичката" изобразява целия свят, целия познат космос. В древните култури от Африка през Индия до Китай кръгът обикновено се свързва с духовния свят, с нематериалното. Квадратът пък обикновено се асоциира с материалното, със земята. Именно затова изследователят смята, че "чантата" изобразява цялата философия на древните - едновременно показваща видимото и невидимото, материалното и нематериалното, връзката на небето и земята.

Това е интересна теория, но и доста спекулативна. Защо им е трябвало на древните египтяни, асирийци и т.н. да изобразяват "целия космос" точно като чанта? Много по-логичен символ би бил просто квадрат в кръг, поне според мен. 

Освен това "чантичката" се появява и при индианците в Южна Америка и дори при маорите в Нова Зеландия. Скрантън не споменава дали е те са смятали кръга и правоъгълника за символи съответно на духовното и материалното. Ясно споменава, че това вярване е било разпространено от Африка през Индия до Китай. Ако индианците от Америка са нямали подобни разбирания защо отново изобразяват чантата?

Да се върнем на най-старото изображение на този обект, погледнете пак снимката от Гьобекли тепе. "Чантата" не е една, имаме цели три на брой. Ако приемем теорията на Скрантън за вярна, какво би означавало горното изображение? Че древните са изобразили нашия свят и още две паралелни вселени? Именно затова приемам идеята за "чантата-космос" за по-скоро невярна, макар и доста красива.


Б. Л. Фрийборн (B.L. Freeborn) изказва друга теория през 2013. Според него това не е символичен, а съвсем реален предмет. Той разглежда две каменни изображения - едното издялано между 880 и 859 г. пр. н.е. от асирийците живели в земите, които сега попадат в територията на днешен Ирак и друго (на долната снимка), което е дело на индианците олмеки и е сътворено в периода 1200 - 400 г. пр. н.е.


Според Фрийборн това действително са били нещо като чанти или кошници, които са служели за пренасяне, съхранение и дори измерване на определени субстанции. Това е била нещо като първична мярка. Действително преди стандартизирането на мерките (което мисля, че се е случило по време на средновековието и в много случаи след него), хората са използвали "народни" мерки. Те се запазват на много места до началото на ХХ век. Примерно в България основна мярка при овчарите за мляко е било ведрото. Освен това за жито, други зърна и какво ли още не са се използвали мерките шинѝк, крѝна, ока и т.н. Дори и днес частично се е запазил този начин на измерване в готварските рецепти (две чаени лъжици захар, една супена лъжица брашно). Ако тази тема ви е интересна можете да прочетете тази статия в Уикипедия:

Български народни мерки

Така че предложението на Фрийборн, че "чантичката" е нещо като мярка, звучи доста логично. Защо обаче са я изобразявали така упорито по барелефите? Все пак днес кой (освен малките деца) рисува лъжици, чаши и тем подобни обикновени пособия от ежедневието? Изследователят има отговор и на този въпрос. С "чантичката" не са пренасяни / мерени обикновени стоки, а имащи отношение към ритуалите на съответния народ. Примерно асирийците са слагали "магически прах" (каквото и да значи това) в чантата-мярка, а олмеките - растения за отключване на съзнанието (демек упойващи / наркотични вещества).

Това отново е една интересна теория, но дали е вярна, не мога да кажа. И двете описани хипотези са по-скоро дело на въображението на техните автори. Дали обаче някъде няма някоя запазила се древна легенда, която може да хвърли повече светлина върху "чантата"? Оказва се, че има - при маорите, коренните жители на Нова Зеландия. Според техният мит веднъж един древен герой се качил на небето при боговете и се върнал с кошница пълна с мъдрост.

Източник

Коментар Г.Б: Оригиналната статия в "Ancient Origins" общо взето свършва до легендата на маорите и не смее да направи една смела, но очебийна догадка, затова аз ще я направя. Това е било някакво устройство дадено на древните хора от "боговете" т.е. от извънземните посетили нашата планета в зората на цивилизацията. Героят се качва на небето и се връща с "кошница с мъдрост". Дали това не е било нещо като касетофон с предварително записани инструкции? Питаш "кошницата" кога трябва да се сее и алгоритъмът заложен в нея разпознава въпроса ти и отговаря дали сега е подходящото време от годината или не е. А може би директно "чантичката" е служела като комуникационно устройство за връзка с "боговете"? Един вид радио-предавател? С него шаманите директно са общували с "божествата" над тях. А кои ли са били тези "божества"? Дали не са били митичните Анунаки идващи от Планетата Х (Нибиру)?

ПОДОБНИ СТАТИИ:




Отново за планетата Х

Няма коментари:

Публикуване на коментар