24 февруари 2017

Малко позната алтернативна теория за Тунгуския "метеорит"

Тунгуският метеорит е предполагаемо тяло, паднало през 1908 в района на река Подкаменная Тунгуска на територията на днешния Красноярски край в Русия. Предполага се, че най-вероятно е метеорно тяло или тяло с кометен произход. Това е официалната теория, има множество други хипотези коя от коя по-фантастични - НЛО на извънземни, мини черна дупка сблъскала се с Земята, сноп антиматерия, експеримент на Никола Тесла и т.н. Мислех си, че съм чувал всички теории за Тунгуския "метеорит" и затова щях да подмина статията в "Mysterious Universe" написана от Мика Ханкс. Нейното заглавие обещаваше да разкрие поредната алтернативна хипотеза. Все пак погледнах за какво става на въпрос, понеже с този известен изследовател съм си писал и много го уважавам. Останах изненадан - тази теория не я бях чувал. Освен това тя е противоположна по идея на всички останали хипотези. Независимо дали става въпрос за НЛО, комета, лъч изстелян от Тесла, всичките те говорят за нещо дошло отгоре. Настоящата теория обаче е за нещо идващо отдолу.


Описаната по-долу теория е предложена от астрофизика Волфганг Кунт (Wolfgang Kundt) от Университета в Бон. Макар и да е астрофизик, той не смята, че Тунгуският "метеорит" е космическо тяло, той мисли, че експлозията се е получила в резултат на геоложки феномен - а именно изтичане на огромно количество природен газ.

Според Кунт 10 милиона тона природен газ са се процедили от руската тайга и се се издигнали в атмосферата. Газът вероятно е причина за някои светлинни явления наблюдавани в небето преди самия взрив. Нещо е възпламенило всичката тази газ, може би светкавица. Това е довело до бърз пламък насочващ се от атмосферата към мястото на изтичането - изглеждало е все едно пада метеор / комета.

Подобни неща са се случвали, макар и в много по-малък размер. Това е снимка от 2012, заснета е в Западна Вирджия, САЩ и показва експлозия на процедил се във въздуха природен газ:


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар