23 февруари 2017

Копието от Ковел

През 1858 един селянин намира странна находка в полето край Ковел (днешна Украйна) - железен връх на копие с различни символи по него. Историците предполагат, че този артефакт е от 3 век от н.е., размерите му са 15.5 см. дължина и 3 см. ширина в най-широката част. Посребрени символи има и от двете страни.

Руните образуват думите "натам - ездач", което може да се приеме за пожелание за добро пътуване. Освен това е изобразена траектория на хвърлено копие. Надписът е идентифициран като готски, а не нордически (норвежки), заради използването на "S", а не на "Z".

Някои историци вярват, че едно от другите изображения е магически символ, характерен за племената живели около Черно море. Предполага се, че тези готи са го взаимствали от тях при досега си с тяхната култура.


Германските племена (готите са едни от тях) са вярвали, че техните копия имат магически свойства. Ако по време на битка промушат някой враг с копие, това се явява жертвоприношение от тях за бог Один. Не е чудно, че с такова старание са изписали този метален връх.

Историците и до днес не са сигурни към кое точно племе е принадлежал воинът, който е носил това копие. Според някои той е бил от народа Херули принадлежащ към остготите, един от двама основни клона на готите (другият са вестготите). Точният произход на херулите не е изяснен, може би идват от земите на днешна Дания или северна Швеция. Заселват се в северното причерноморие, река Дунав и долен Рейн. Отделни техни експедиции стигат чак до Гърция. През 267 или 268 г. ограбват Атина.


Има и друга загадка свързана с копието от Ковел, а именно къде е то сега. Днес има две репродукции на този метален връх, които могат да се видят в Берлин и Варшава, но оригиналът го няма. През 1939 есесовецът Петер Паузен го изнася от Полша. Този офицер служи не просто в СС, а в звеното Аненербе (пълно название – „Немско общество за изучаване на древната германска история и Наследството на предците“). Целта на тази структура е била да се докаже, че древните германци са властвали над света с цел окултно-идеологическото обезпечаване на функционирането на държавния апарат на Третия райх. За вдъхновител на Аненербе се счита Хайнрих Химлер. Дали копието е унищожено по време на войната? Дали този древен артефакт е безвъзвратно загубен? Или се намира в някоя частна колекция или секретен правителствен склад?

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар