15 февруари 2017

От архивите на ЦРУ

През януари американската разузнавателна агенция ЦРУ публикува 12 милиона документа от своя архив. В тях има какво ли не и много различни групи бяха силно въодушевени - политически активисти, историци, паранормални изследователи и т.н. Документите обхващат разнородни теми - Ирак, ситуацията на кюрдите, положението в Европа по време на Студената война, Либия, НЛО, странни експерименти и т.н. Едва ли всичко може да се опише, колкото и дълга да направя статията. Затова давам само една съвсем кратка подборка на някои интересни неща в архива.

1. Изрезка от вестник "Вашингтон Поуст" - статия озаглавена "Да, психичната война е част от играта"

Тази статия излиза във вестника през 1981 и твърди, че Пентагонът е похарчил 6 милиона долара за парапсихични изследвания (като отдалечено виждане). Такива материали излизат по медиите доста често. Защо обаче ЦРУ ще запази копие на тази статия в архива си? Дали така не потвърждават, че написаното е истина?

2. Шеги за СССР

Като например:

Работник стои на дълга опашка пред магазин за алкохол. По едно време се провиква: "Писна ми, отивам да застрелям Горбачов". След два часа се връща и отново заема мястото си на опашката пред магазина. Другите го питат: "Какво стана, уби ли го?". А той отговаря: "Не, опашката там е по-дълга и от тази тук".3. "Самоосъзнат човек ли си или си програмиран роб?"

Това е документ написан през 1974 от Националния съвет на работническите комитети, клоняща в ляво политическа организация в САЩ. Отново - какво е предизвикало интереса на ЦРУ?

4. Експериментално парапсихично изследване на планетата Юпитер

Този експеримент е проведен през 1973 и признавам на ЦРУ, че нещата са положени на научна основа. Двама мъже твърдящи, че имат дарби да виждат от разстояние, са се пробвали отделно един от друг, в различни помещение да "видят" какво има на Юпитер. Всичко казано от тях е записано. След това записките на двамата са сравнени, а отделно малко по-късно казаното от тях е сравнено и с данните на сондата на НАСА "Пионер 10", която е прелетяла покрай газовият гигант. Не е споменато дали някой двамата е описал нещо вярно, съмнявам се, честно казано.


5. Разказ на руски инженер за местен лечител, който лекува хората с ръце

През 1969 един руснак описва нещо удивително (което обаче не значи, че е вярно). Според него в Тбилиси, Грузия живее лечител, който може да лекува хората с докосване. А аз като гледам какви неща са събирали ЦРУ в архива си, съм сигурен, че имат данни и за Ванга.

6. Пълното издание на списанието "Flying Saucers UFO Reports" от 60-те години

Защо агенцията е събирала тези броевете на това списание посветено на феномена НЛО? Дали не е пращала агенти да разследват описаните случаи?


7. Изрезка от вестник обвиняваща ЦРУ, че репресира дискусията посветена на феномена НЛО

От 1966, излязла в "Arizona Republic".

8. Доклад предупреждаващ, че СССР са по-напред в парапсихологичните изследвания

От 1975. Параноя ли ги е гонила американците? Или наистина са установили, че руснаците имат по-голям напредък от тях в сферата на парапсихологията?

9. Записка на Държавния департамент описваща конкретна руска пропаганда

В текста се казва, че по руските вестници се тиражира конспирацията, че САЩ са откраднали златото на нацистите през 1945.

10. Вътрешна записка на ЦРУ в която се говори за недостига на бутилки Кока-Кола

На 5 август 1954 някой изпратил нареждане до работещите в ЦРУ да върнат празните бутилки от Кока-Кола при автомата за напитки, че има недостиг.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Няколко по-малко известни неща за Никола Тесла

Няма коментари:

Публикуване на коментар