13 февруари 2017

Легенда от Мичиган: пъпешовите глави

Една от най-популярните легенди в американския щат Мичиган е за "Пъпешовите глави". Това са малки хуманоиди с огромни кръгли глави, които от време на време нападат хората. Постепенно тази легенда се е прехвърлила и в Охайо и Кънектикът, но за първи път се появява именно в Мичиган.

Историята твърди, че някога в щата имало болница, където са се грижели за деца с едно реално заболяване (Hydrocephalus), при което мозъкът се пълни с течности. Това лечебно заведение е трябвало да бъде затворено, но децата е нямало къде да бъдат преместени. Затова просто са били пуснати в гората. Според легендата сега те живеят или около едно старинно имение (на снимката) или в Отава Каунти. Според друг вариант децата са живели някога в имението (макар то никога да не е било болница), но са се преселили в система от подземни пещери.


Имението е построено през 1928 от Дор Фелт като лятна резиденция за съпругата му. След това е училище и църква. През 1977 е закупено от щатските власти. Става полицейски участък и затвор. През 1995 щатът продава имението Фелт за 1 долар на град Лейкстаун като единственото условие е то да бъде поддържано, защото се води историческа сграда. Към тези исторически факти някой е добавил твърдението, че то е било и лудница / болница.

Днешните тинейджъри също като децата от предишните поколения преди тях, продължават да твърдят, че понякога виждат "пъпешовите глави" около имението. Има хора, които дори твърдят, че са ходили там през нощта и са виждали как завесите по прозорците се отместват. Други са виждали сенки или са чували стъпки.

За "пъпешовите глави" има и рационално обяснение. През 1949 сградата става училище, където са се учили доста умни деца. Другите деца от близкия град са ги наричали подигравателно "пъпешовите кратуни", така както примерно в България се използва думата "зубъри". Постепенно обаче оригиналното значение на израза е забравен и "пъпешчетата" се превръщат в страшни същества и градска легенда.

През 2011 е направен филм на ужасите посветен на тези създания.

Източник

2 коментара:

  1. Грешка зубари идва от американците те наричат свойте зубари и задръстеняци...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Грешка, думата зубър, зубрене идва в нашия език от Русия. Малко повече информация за това как е навлязла думата от руския език има в тази статия. https://dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-na-otlichnicite-kazvat-zubyri-1380779

      Изтриване