08 февруари 2017

Досиета 2016: технологии и Интернет

В предишната статия споменах за моето проучване на Тъмната мрежа, сега продължавам поредицата с няколко интересни неща свързани с Интернет и с технологиите по принцип.

Ето една интересна Интернет мистерия от миналата година. През 2016 се случиха много атентати и сериозни инциденти в различни краища на планетата. Често при тях имаше десетки загинали, на които снимките им се разпространяваха в Мрежата и от там по новинарските емисии. Долната снимка обаче се е появявала поне три пъти след големи терористични актове, за последно човекът е "убит" при атентата на летище Ататюрк в Истанбул, Турция. Преди това е "загинал" при падането на самолета на EgyptAir в Средиземно море и при масовата стрелба в гей клуба в Орландо.


Как е възможно това? Лъжат ли ни нещо? Каква е конспирацията тук? Всъщност изглежда нещата са доста по-прости. Когато се случи поредната трагедия, медиите са жадни да я отразят възможно най-скоро и най-подробно. Те претърсват социалните медии като Туитър и Фейсбук за съобщения, в които хората публикуват снимки и имена на загиналите. Колко му е да клъвнат на постинг от рода "това е моят брат, преди минути разбрах, че е загинал в Орландо".

Кой обаче би пуснал такова фалшиво съобщение за въпросния човек от снимката? Разследващи журналисти от France24 са решили да се разровят в случая. Засега вариантите са няколко. Самият индивид да пуска съобщенията за себе си, все пак както се казва "и лошата слава е слава". Може и негови приятели просто да си правят лоша шега с него, мислейки си, че е забавно. Най-вероятно обаче става въпрос за отмъщение. Журналистите са успели да се свържат с някои от хората, които първоначално са пуснали фалшивите съобщения за смъртта на човека. Те са разказали, че той е измамник от Мексико и по този начин искат да го накажат до колкото могат, а също и лицето му да стане достатъчно известно, та да не се подлъгват и други на финансовите му измами.

(Източник)

Нещо смешно от нощта на 11 срещу 12 ноември. Всички във Фейсбук са "умрели" през въпросната нощ. На профилите на стотици потребители (а според някои - на абсолютно всички профили) се е появило съобщението, което се показва, когато някой бъде определен за мъртъв. Това е засегнало дори самия собственик на ФБ - Марк Зукърбърг. Ето как изглежда въпросното съобщение:


"Да си спомним за [името на съответния човек]
Надяваме се хората, които са обичали [името на съответния човек] да намерят утеха в нещата, които други споделят в памет и възхвала на неговият живот."

Социалната мрежа се извини за случилото се. "Стана ужасна грешка, която поправихме", казаха от Facebook в изявление.

(Източник)

Дали е грешка? Според някои това е нарочно направено като напомняне за това какво си причинихме с избора на Тръмп.

Аз обаче не мога да не направя асоциация с разни филми и книги, както и с прословутата фраза на Олдъс Хъксли:

"Ами ако Земята е адът на някоя друга планета?"

Може би случилото се в ФБ въобще не е грешка, може би алгоритъмът на социалната мрежа до толкова е поумнял, че е разбрал истината, която ние не виждаме - а именно, че ние всички сме мъртви и сме в Ада. Как да си обясним всичките лоши неща, които се случват напоследък? Злоооовещооооо!!!!!

****************

През октомври пък имаше голяма DDoS хакерска атака срещу редица DNS сървъри в САЩ. Заради нея много американци с часове нямаха достъп до Туитър, Редит, Спотифай и много други сайтове.


Предполагам не всички читатели са запознати с това какво е DDoS атака и DNS сървъри, затова ще дам малко разяснения. Всеки сайт в Интернет си има уникален номер известен като IP. Примерно на Google.com номера е:

216.58.209.142

Напишете горното в браузера си и ще видите, че ще ви се отвори търсачката на Гугъл. Тези номера обаче не са удобни за помнене. Много по-лесно е да помним Google.com, Facebook.com, abv.bg и т.н. отколкото някакви си цифри разделени с точки. Именно тук на помощ идват DNS сървърите. Когато напишем Google.com те "превеждат" заявката ни на разбираемия за интернет протоколите номер 216.58.209.142 и така ни препращат към желания сайт. Сами се досещате какво става, когато някой DNS сървър не е достъпен, той не може да изпълни "превода" и страницата не се зарежда. Всъщност ако само един сървър не е наличен по някаква причина, това няма да е особен проблем понеже другите ще поемат заявките, но в случая обяснявам по принцип как работят нещата. Иначе хакерите атакуват няколко DNS сървъра, за да създадат наистина проблем.

Тук идваме до така наречените DDoS атаки (Distributed Denial of Service - разпределен отказ на услуга). Най-лесно ми е да обясня този тип атака като "претоварване". Сървърът получава толкова много заявки, че започва да се затруднява да ги обработи и в крайна сметка блокира. Това са едни от най-простите хакерски атаки, лично аз съм участвал в активистки такива. Преди години редовно се организираха кампании срещу определени сайтове като част от някакви протести. Имало е подобни атаки срещу правителствени сайтове на САЩ, Израел, Гърция (при бунтовете през 2008-ма). Хора се уговарят и в определен час всички зареждат даден сайт, след това постоянно натискат "обнови" и така сайтът се претоварва.

Бързо се появиха и специални програми, които нонстоп обновяваха даден сайт и изпращаха заявки към него. Те са по-ефективни от хората цъкащи сами "рефреш".

От известно време DDoS атаките достигнаха едно ново, още по-ефикасно ниво. Знаете ли какво е "Интернет на нещата"? С този термин се наричат всички нови "умни" устройства, които имат връзка към Интернет без самата връзка да е жизненоважна за функционирането им. Това са разните перални, хладилници, ръчни часовници, наблюдателни камери и т.н. Не е нужно пералнята да има достъп до Мрежата, за да пере, а преди наблюдателните камери имаха връзка единствено до някоя стаичка, където някой отегчен охранител гледа какво се случва на един или няколко монитора. Сега обаче всичко трябва да е свързано с Нета, такава е модата. Вярно, това си има своите предимства, но крие и опасности. Друго си е, докато си в магазина, през смартфона си да се свържеш с хладилника в дома си и да провериш колко бира има, за да знаеш колко още да купиш. Или пък докато пътуваш към вас, да зададеш команда на климатика да се включи и затопли жилището ти преди още да си се прибрал.

Опасностите от свързването на "умните" устройства с Интернет са ясни - те идват от хакерите. Те могат да овладеят техниката ти свързана към Интернет и да причинят вреди - да зададат команда на хладилника да се размрази и така да унищожат храната или да те гледат какво правиш през камерите ти. Това обаче са малки лични вреди насочени към конкретен човек. Много по-лошо е, че "Интернетът на нещата" може да се използва за DDoS атаки. Тези "умни" устройства постоянно генерират разнородни данни и ги качват в Нета - каква е температурата у вас, задействали ли са се датчиците за пожар в къщата и т.н. Камерите генерират най-голям трафик - мегабайти и гигабайти видео данни. Всичко това по принцип не е опасно - трафика на устройствата е насочен към различни точки и често пъти се генерира само при заявка.

Опасно е, когато много устройства се овладеят от някоя хакерска група и всичкият трафик (особено от камерите) се насочи към едно място. Именно това се е случило със DNS сървърите на компанията Dyn. Не е чудно, че те бързо са спрели нормалната си работа.

Всичко описано до тук звучи просто, но в същото време и фантастично. Често пъти дори не забелязваме в какви интересни и странни времена живеем. Само си представете, че това е киберпънк новела от 80-те години, в която хакери си говорят как ще разбият киберпространството използвайки няколко сешоари за коса. По онова време повечето хора биха казали, че авторът има твърде развинтено въображение и описва нереални неща, но ето, че днес ги виждаме с очите си. Именно това е една от многото причини да обичам да чета фантастика - често пъти тя е като подготовка за бъдещето.

След като описах какво и как се е случило, на преден план изниква логичният въпрос "чие дело е това?". Тук вече не мога да дам лесен отговор.

****************

2016 ще се запомни и със смартфоните си. Като например гърмящият Samsung Galaxy Note 7. Имаше десетки инциденти и се наложи модела да бъде изтеглен от пазара.

Във Флорида, САЩ човек сложил телефона да се зарежда в джип, в резултат на което избухнал пожар в автомобила.


В Южна Каролина Galaxy Note 7 предизвикал домашен пожар...


Източник

Новият iPhone 7 пък показа колко глупави могат да бъдат хората. Един човек си направил шега и качил долното видео в YouTube с твърдението, че чрез пробиване на дупка в новия смартфон iPhone 7, апаратът отново ще има 3.5mm жак за слушалки. Много хора се вързали и съответно повредили телефоните си. Това не е първи подобен случай, и преди в Интернет са пускани "хакове", които повреждат техниката на глупците.

(Източник)



****************

Обаче най-интересното от света на технологиите за мен бе спорният двигател ЕмДрайв. За какво точно става на въпрос? Роджър Шоуйър, изобретателят на ЕмДрайв твърди, че устройството генерира тяга благодарение на налягането на електромагнитното лъчение упражнено върху него (по-точно върху вътрешната страна на стесняващия му се конус). За самото микровълновото излъчване е нужен източник на електроенергия - магнетрон. Източниците на електрическа енергия по принцип са по-малки и компактни от големите резервоари за ракетно гориво. Днешните ракети носят тонове гориво и това е сериозен проблем - опасността от експлозия е голяма и се заема много полезно място. Освен това при ЕмДрайв не се отделят отпадъчни продукти.


Липсата на реактивна струя при наличието на тяга нарушава третия закон на Нютон - всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. И въпреки това резултатите от тестовете на НАСА са потвърдили, че двигателят дава някаква тяга, макар и малка. Как е възможно това? Според някои, макар да са големи специалисти, дори и учените на НАСА допускат грешки и измерванията им са неверни. Това не се случва за първи път. Преди време други учени бяха обявили, че са засекли по-бързи от светлината елеметарни частици неутрино. В последствие се оказа, че в експеримента им има грешки и резултатът не е верен.

Други обмислят различни възможности за това как е възможно Ем Драйв да работи без да нарушава принципите на физиката.

Може би все пак има някаква реактивна струя - просто не са я засекли. Може би е под формата на електромагнитна радиация.

Друг вариант е да се получава някакво електромагнитно поле по време на експеримента, чийто механичен момент да се променя при промяна на механичния момент на двигателя. Тогава принципът на Нютон няма да е нарушен - имаме обратна реакция.

А може би съществува някакъв неизвестен и почти фантастичен принцип, който все още не сме открили.

Източник 1 и Източник 2

ПОДОБНИ СТАТИИ:




Досиета 2016: експлозии и инциденти




Досиета 2016: кримки




Досиета 2016: война и политика

Няма коментари:

Публикуване на коментар