12 февруари 2017

Досиета 2016: археология и предсказания

След като погледнах в бъдещето чрез футуризма и роботите, е ред да обърна внимание и на миналото чрез археологията. И понеже археологическите новини от 2016 бяха сравнително малко, добавям и темата "предсказания" (между двете дори има далечна връзка - например "Календарът на маите", за който много се говореше през 2012, попада и в двете категории).

През 2016-та бе направено поредно откритие в Денисовата пещера в Сибир, Русия. Там е намерена 7-сантиметрова игла направена от кост. Възрастта ѝ е направо сензация - тя е от преди 50 000 години. Не е направена от модерния човек Хомо Сапиенс, а от вида известен като "Денисов човек".Източник

А доста по-на север бе открит един легендарен кораб.

Откриха „Ужас“, изчезнал в Арктика преди 168 години

(„Ужас“, затиснат от леда, гравюра от 19 век. Източник: Wikipedia)

В Япония са намерени монети от Османската империя и Древен Рим

Предната част на османската монета. Една от десетте древни монети, открити в японския замък Катсурен:


Във Виндиш, швейцарска община, която се намира в кантона Ааргау археолозите направиха интересно откритие. Става въпрос за глинен съд с 22 маслени лампи, всяка от която на свой ред съдържа по една монета. Учените смятат, че съдът е закопан преди близо 2000 години, по времето, когато в района се е намирал римският легионерски лагер Виндониса.


Източник

За какво са използвани тези лампи всяка съдържаща по една монета? Някакви ритуали? Гадаене? Може би да. Да видим какво се опитаха да предскажат някои хора през 2016-та.

През 2013 и 2014 отделих четири на брой статии на предсказанията на няколко български гадатели. На практика нищо не познаха и затова се отказах повече да следя "великите прозрения" на българските предсказатели. Реших обаче да видя дали чуждите не са по-добри. Крейг Хамилтън-Паркър е британец. Неговите видения са дадени в долната статия, вече отбелязах какво е познал и какво не:

Предсказанията на Крейг Хамилтън-Паркър

Експертите (тези, които изказват предположения на базата на анализи, а не на "хвърляне на боб") имаха малко повече успех в прогнозите си:

Експертни глобални прогнози за 2016

И аз се правих на анализатор, нямах познато нищо:

Моите прогнози за предстоящите президентски избори в България

Накрая нещо зловещо.

Свети Януарий (272-305) е мъченик и епископ на Неапол и епископ на Беневенто. Обезглавен е по времето на император Диоклециан. Твърди се, че в църква в Неапол се пази негова втвърдена кръв. От 1389 миряните и духовниците са започнали да забелязват, че тази кръв се втечнява всяка година. Ако това не се случи, то бедствия и лоши неща предстоят през следващите месеци и години.

Е, тази година кръвта не се е втечнила, когато е трябвало да го направи и мнозина виждат лоша поличба за идващата 2017-та. Предишни скорошни случаи, когато това не е ставало - 1939, в навечерието на Втората световна война и 1980 преди голямо земетресение в Италия.

Източник

Специално за това "чудо" съм чел скептични статии, които твърдят, че то се дължи на ловка манипулация на духовниците, в чиито ръце трябва да се втечни съдината с "кръвта". Те знаят колко време да я държат, за да се затопли и потече. Дали обаче е така и ако да, какво целят с това, че сега кръвта остана твърда?ПОДОБНИ СТАТИИ:
Крали Марко
Проклятия за защита на библиотеки и книги

1 коментар:

  1. https://medium.com/much-stranger-than-fiction/everyday-chemistry-the-story-behind-the-greatest-beatles-albums-that-never-existed-517fb5f415fd#.aub0wnbg7

    ОтговорИзтриване