10 февруари 2017

Досиета 2016: футуризъм и роботи

Предишната статия от поредицата завърших с двигателя ЕмДрайв, който евентуално ще помогне на човечеството да достигне звездите в бъдеще. Затова продължавам обзора с тези неща, които бяха "посяти" през изминалата 2016-та, но евентуално ще "дадат плодове" в бъдещето. Особено внимание обръщам на роботите. Те или ще ни избавят от нуждата да работим като роби...или ще ни унищожат като вид.

В Калифорния правят гориво от въздух

Eкип, ръководен от Суря Пракаш и Джордж Олах e разработил метод за превръщане на въглероден двуокис (СО2) в метанол – гориво, което е по-чисто и по-безопасно от изкопаемите горива. Все още технологията е доста скъпа, но един ден вероятно ще е по-рентабилна от тази изгаряща бензин и др. подобни.

И друга новина от енергийния фронт. Китайски учени са разработили слънчеви панели, които произвеждат електричество, традиционно както от слънцето, така и от дъжда. Те имат слой графен, който взаимодейства с амониевите, калциевите и натриевите йони в дъждовните капки. Ток се създава от електроните в графена, които се свързват с тези положително заредени йони. Засега ефикасността на тази технология не е много висока, но с времето се очаква, че ще се подобрява. (Източник).

Първият водороден влак влиза в експлоатация в Германия, кога ли това чудо ще достигне и до нас? (Източник)Иначе през 2016 все повече се говореше за безусловния базов доход. Това е една идея при която АБСОЛЮТНО ВСЕКИ ще получава някаква минимална сума всеки месец, независимо дали работи или не. Това ще става все по-наложимо, защото ще има все по-малко работата навсякъде. За това ще са "виновни" роботите. Само вижте следващите новини - ТЕ вече са навсякъде, дори и в селското стопанство, където доскоро всеки можеше да работи без да има каквато и да била квалификация.

Роботизирани трактори без трактористи:Робот-голфър:Предполагам сте чували за самоуправляващи се автомобили? А за самоуправляващи се велосипеди? Аз не бях, но вече има и такова чудо! В Холандия.В Китай са представили робот-полицай въоръжен с електрошок, който ще обикаля по улиците. Не знам дали това е добра идея....


(Източник)

Това е новият робот на Boston Dynamics, който трябва да помага в домакинството - да носи бира, да почиства. И все пак е кошмарен!В южнокитайската провинция Гуандун в митниците са започнали работа 10 робота. Те могат да отговарят на въпроси на 28 отделни езика или диалекти включително мандарин, английски и японски. Ако не могат да отговорят на нещо, могат да свържат човека с оператор. Освен това имат алгоритми за разпознаване на необичайно поведение и така да спомагат за залавянето на трафиканти, хора пренасящи наркотици, терористи. (Източник)

Ех, веднъж да въведат такива роботи и в българските митници, на много хора ще им секне далаверката...


Учени от Бристолския университет създадоха робот-чистач, който може да се самоизхранва, получавайки енергия от погълнатото от заобикалящата го среда. "Устата" на робота е изработена от мек полимер, с нея той поглъща водата с живите организми. Течността след това попада в стомаха, който съдържа бактерии, които превръщат организмите в енергия, която подхранва робота. Отпадъците се изхвърлят през дупка в задната част на устройството.

Истински ужас! Роботите скоро може да започнат да се хранят с нас! Страхотно!

Източник


3 коментара:

  1. Тази поредица е почти на привършване, следващата серия от статии ще е посветена на различни неща свързани по един или друг начин с Марс. Първият материал от поредицата ще излезе на 2 март.

    ОтговорИзтриване
  2. Като говорим за роботи ,един такъв казал на създателя си,че един ден ще държи хората в ...зоологическа градина !

    ОтговорИзтриване
  3. http://glitch.news/2015-08-27-ai-robot-that-learns-new-words-in-real-time-tells-human-creators-it-will-keep-them-in-a-people-zoo.html

    ОтговорИзтриване