30 януари 2017

Съществувал ли е филм на име "Shazaam"?

Това е нещо, на което читател ми обърна внимание. Благодаря за тази история!

От години потребители на Редит и Туитър се опитват да намерят игрален филм носещ името "Shazaam". Те твърдят, че са го гледали през 90-те години. В него участва актьора Синбад (истинско име Дейвид Адкинс), който играе ролята на добър джин. Според твърдящите, че са го гледали, този филм е излязъл преди друг подобен и наистина съществуващ - "Kazaam" в който играе Шакил О'Нийл.

Няма обаче абсолютно никакви доказателства за съществуването на "Shazaam" - ревюта в стари вестници, видео касетки, нищо. Дори самият Синбад твърди, че никога не е участвал в кинопродукция с такова име.

Въпреки това мнозина продължават да настояват, че са гледали някога филма или поне трейлър за него. Дали всички те са създали фалшиви спомени повлияни един от друг и от многото шум вдигнат около "Shazaam"? Това е едно добро психологическо обяснение, макар че за филма си "спомнят" и хора неследящи какво се случва в Интернет. Един пример - човек помолил съпругата си да каже един филм, в който участва Синбад и още преди той да довърши изречението, тя казала "филма с джина - Шазам".

Освен логичната психологическа хипотеза, в другата крайност има една фантастична теория - че хората спомнящи си "Shazaam" са го гледали в друга паралелна вселена.

Има и конспиративна теория, за къде сме без поне една конспирация? Тя твърди, че "Shazaam" е реален филм, но Синбад го мрази - не играе добре ролята си в него. Затова използва парите и влиянието си, за да накара всякакви споменавания за този филм да изчезнат.


Коментар Г.Б.: Хайде, хайде, конспирацията е по-нереална дори от теорията за "паралелните вселени". Който и да е актьор не е толкова могъщ, че да може да направи такова нещо. Дори Доналд Тръмп, който има вече много пари и власт не успя да прикрие сексуалните си посегателства, какво остава за един тип с ограничено влияние от шоубизнеса.

Най-вероятното обяснение за "Shazaam" е психологическото. За първи път като прочетох историята и на мен името ми прозвуча познато (а на вас?). Имах обаче чувството, че това е нещо свързано с музиката - албум на някоя група, мюзикъл или музикален състав. Оказа се, че има такова приложение за компютри и смартфони. То обаче се пише малко по-различно, няма двойно "а" в името си - "Shazam". То служи за разпознаване на непознати песни. Предполагам съм го чувал някога, все пак се занимавам със софтуер, и от там са се породили моите фалшиви спомени. Дали обаче и с другите хора е така?

4 коментара:

 1. Има песни с подобно звучащо име. Едната е на Ал Бано и Ромона Пауър, другата на Трамвай номер 5, превод от оригинала. Песента се казва Шарзан. Ето песните: https://www.youtube.com/watch?v=H_pQV0_pjdc (Трамвай номер 5) и https://www.youtube.com/watch?v=rED9OR_WdaY (Ал Бано и Ромина). Ето и още една песен с изпълнител Шазаан -https://www.youtube.com/watch?v=DrB92eb3alM. Думата Шаззан е арабско име и означава уникален, специален. Актьорът Синбад през 90те е участвал в сериал с две деца. Твърде възможно е да споменава тази дума там и поради прозиношение и чуваемост от отсрещната страна, някои хора да са я запомнили като Шазаам. Ако са били по - малки, естествено е да не запомнят името на сериала, а тази дума да им се е набила и да я възприемат като заглавието на сериала. Още повече, че името на момиченцето е Зана, а Your Charm Zana лесно може да прозвучи като Шарзаам. Така се създават фалшиви спомени - недочули, недоразбрали, позабравили и запомнили от тук - от там. Друго - актьорът от филма Казаам Шакил О'нийл доста прилича на Синбад.

  ОтговорИзтриване
 2. Обяснението на Teya Stefanova е най-логичното. Най-вероятно това е станало.

  Но ще се впусна в едно по-конспиративно и мое обяснение. Детското предаване Sesame street (Улица Сезам) има подобно звучене и се излъчва до началото на 90-те. Може в него да са правени опити да се вградят фалшиви спомени на децата ;)

  ОтговорИзтриване
 3. Синбад не е участвал в Улица Сезам, поне не намерих такава информация. Виж, ако двете шоута са вървели едно след друго, тогава може да се объркат спомените.

  ОтговорИзтриване
 4. Няма такъв филм и никога не е имало.
  Хиляди са изпитали ефектът Мандела.

  ОтговорИзтриване