05 януари 2017

Феноменът на изчезващите предмети

Почти всеки е имал такива моменти - ключовете оставени на масата ги няма, картата за градския транспорт е изчезнала от джоба ни, а очилата, които само преди минута сме свалили, вече не можем да намерим. В повечето случаи има съвсем рационални обяснения на този феномен и те обикновено са свързани с това как функционира нашият мозък и нашето съзнание. Само ни се струва, че картата трябва да е в джоба ни и мистериозно е изчезнала от там, забравили сме, че всъщност вчера сме излизали с друго сако и тя е там. Ако пък живеем с повече хора, тогава може те да са взели или преместили нещо. Домашните и дивите животни също често вземат предмети. Дали обаче всички случаи са такива? Нека не бъдем категорични, нека допуснем, че има 1 процент (или дори едва 0.01 процента) по-трудни за обяснение изчезвания на предмети.

Тони Джинкс е австралийски невролог и психолог, който освен това има и сериозен интерес към паранормалното. Специално феноменът на изчезващите предмети до толкова го е впечатлил, че е написал цяла книга посветена на него. Като истински учен той започва с класификацията на изчезванията.

"Отлитането" (flyaway) е когато даден предмет изчезне и повече никога не се появи.

"Разходка" (walkabout) - предметът изчезва от едно място и се появява на друго.

"Завръщане" (comebacks) - един предмет изчезва от едно място и се появява отново на същото място, но след време.

"Изненада" (turn-up) - намираме наш предмет, който не сме установили да е изчезвал, на неочаквано място. Примерно виждаме картата за транспорта в шкаф в кухнята, а досега сме си мислили, че тя стои прибрана на сигурно място в портфейла ни.

"Довяване" (windfall) - появява се неочаквано предмет, който не е наш и идея си нямаме от къде се е взел.

"Размяна" (trade-in) - един предмет изчезва и друг се появява на негово място.

Джинкс е събрал цели 385 такива случаи. Нещата, които най-често изчезват са (в низходящ ред):

Украшения, храна и напитки, ключове, дрехи, компютърни пособия, декоративни предмети, прибори, малки домашни пособия, книги и списания, играчки, незначителни дрънкулки, пари, телефони, сувенири, дистанционни за телевизори, очила, инструменти и строителни материали, кредитни и други карти, лекарства, цигари, джойнтчета и други дроги (кой ли пък се е осмелил да разкаже на учения, че това му е изчезнало), портмонета и портфейли, различни медийни носители (CD-та), произведения на изкуството, спално бельо, музикални инструменти, орнаменти и на последно място - мебели.

Повечето от описаните по-горе предмети са малки по размер и е нормално лесно да се загубят. Видна е липсата на автомобили, перални и хладилници в списъка.

Кометар Г.Б: Четейки списъка не мога да не си помисля, че за някои изчезвания може да имат вина просто обирджии и ловки крадци вмъкнали се незабелязано и не оставили никакви следи.

В книгата си Джинкс заявява, че повечето случаи вероятно се дължат на триковете, които ни прави собствената ни памет. Все пак е учен, нормално е да каже това. Но чест му прави, че дори и като учен, разглежда и паранормални обяснения.

Паралелни вселени, телепортация, червееви дупки в пространството, по-висши измерения и т.н. Всъщност всичко това не се отрича изцяло от теоретичната физика, дори много от тези неща се смятат за реални и се очаква през следващите десетилетия да бъдат потвърдени експериментално. Но преобладаващото виждане е, че те се проявяват на квантово микро ниво. Възможно ли е да се видят и в нашия макро свят?


Замислих се, досега почти не съм получавал читателски истории свързани с изчезнали предмети. Да, тези случки не са толкова вълнуващи като това да видиш НЛО или някакво странно създание. Но все пак, ако имате такива истории напишете коментар под статията или ми драснете някой ред.


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Когато стените кървят
Теорията за паралелните взаимодействащи си вселени

8 коментара:

 1. Редовно ми се случва, толкова редовно, че чак не обръщам внимание вече. Снощи след баня тръгвам да обувам чорапи и какво да видя, както си стояха извадени един върху друг от шкафа, ми единия липсва. Обух наличния, започнах да обикалям, да търся другия отивам в хола (нещо друго исках да си взема от там) за изненада, чорапа там. С насмешка гледам вече дори

  ОтговорИзтриване
 2. Една вечер на училище госпожата ми върна бележника и много ама много добре си спомням как го сложих на последната страница на учебника. На следващия ден го нямаше, започнах да търся на всякъде, но никъде го нямаше. Направих си нов и това си беше. Много ми е чудно каде ли е сега?

  ОтговорИзтриване
 3. Имах една карта за градски транспорт. Винаги я държах в чантата си. Никога не отварях джобчето или я вадех. Един ден учителя по физическо ми каза, че са намерили картата ми в тоалетните и са я предали на охраната,след часовете да си я взема. Въобще не знам как е попаднала там, защото както споменах никога не я вадех от раницата и никога не влизах в тоалетната с раницата

  ОтговорИзтриване
 4. Току що се сетих и още една по-странна случка. Беше във 2 клас (пролетта) Бяхме навън с приятели изведнъж стана топло. Свалихме жилетките и ги оставихме на пейката. Отидохме до отсрещния тротоар да си вземем топката (Щяхме да играем на Футбол) и се забавихме. Не помня що. Като се обърнахме към пейката жилетките ги нямаше. С майка ми го търсихме из целия квартал и не го намерихме. Не знаем какво е станало с тях (случката стана на една запустяла площадка зад едни панелки)

  ОтговорИзтриване
 5. Сега се сетих за историята от детството ми. С баща ми си играехме в хола с една топка, подавахме си я. Не беше много голяма — колкото портокал. По едно време някой от нас я изтърва и се търкулна към прозореца. Там имаше полупрозрачни завеси до земята. Когато отидох да я взема, нея я нямаше. Почнах да гледам внимателно, педя по педя. Баща ми също се включи в търсенето. Търсих под холовата гарнитура, под масата, после се върнах пак към завесата. Бяхме много учудени, че я няма — просто нямаше къде да се скрие.

  Той се отказа, аз периодично продължавах да гледам за нея. Търсенето продължи поне 15-20 минути. После седнах до него на дивана. Докато си говорихме, поглеждахме пак натам. По едно време я видях — стоеше си под завесата, наполовина скрита. Показах я на баща ми, той се изненада как не сме я видели, когато сме я търсили. Тя беше изчезнала за 20 минути и после се появи точно там, където трябваше да е.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. На мен ми се случва по същия начин да ми изчезва на момента нещо, търся го щателно,но все едно някой ми го е взел. Отивам в другата стая, връщам се - то си стои там където толкова старателно търсих, а в къщи няма друг човек.

   Изтриване
 6. Преди месец си гласях багажа за екскурзията, която ни бяха организирали от училище. Понеже на скоро си смених стаята с по - голяма от моята, която се намира на втория етаж на къщата и не бях преместила всичките си дрехи (от мързел), се наложи да обикалям по стълбите. В старата си стая бях видяла една тениска, която бях решила да не взимам, тей като не смятах че ще е много топло в Рила. След няколко часа размислих, защото ме бяха посъветвали. Върнах се за нея, но с изненада открих че не е на леглото, където я оставих. Подредих и претърсих цялата стая, която не е по голяма от 10 квадрата. След екскурзията влязох пак в старата стая и я видях на леглото, точно там където я бях оставила. Попитах родителите ми и брат ми дали са влизали, но те казаха че е била заключена през цялото време. До преди не ми се беше случвало нещо толкова странно. Изчезвали са ми и други неща като парфюми, гребени, четки за зъби,но никога дрехи. Пък и винаги съм намирала логични обяснения.

  ОтговорИзтриване
 7. В рамките на 2 седмици изчезнаха 3 неща вкъщи. Първо бяха пари, претърсихме целия апартамент, но така и не ги намерихме, след това беше една дървена бъркалка а сега и книга с рецепти. Трима сме в дома и те може и на тримата мозъка и паметта да ни правят номера. Търсихме навсякъде дори и на места където няма никаква логика да бъдат, но ги нямаше. Все още нищо не се е появило от трите.

  ОтговорИзтриване