22 януари 2017

Няколко по-малко известни неща за Никола Тесла

Нико̀ла Тѐсла е американски изобретател със сръбски произход, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването. Той е любимият откривател на днешните конспиратори търсещи безплатна енергия. Сърбите с право могат да се гордеят с него, така както ние се гордеем с Джон Атанасов.

Тук няма да говоря за реалните му изобретения и открития, нито за конспирациите свързани с името му. Това е статия посветена на някои по-малко известни факти свързани с Никола Тесла.

1. Тесла е роден в Смилян (днешна Хърватия) по време на гръмотевична буря. Дали това е било поличба? Докато навън трещяло и гърмяло, акушерката казала, че малкият Никола ще е "дете на мрака". Майка му отговорила "не, той ще е дете на светлината". Оказала се права, поне до колкото електричеството се свързва със светлината.

2. През 1901 едва ли е имало много хора, които са си представяли, че може да се появи нещо като съвременната глобална мрежа Интернет. Тесла не само си я е представил, а дори е мислил за най-модерната ѝ форма - безжичният Интернет. Той си е представил система подобна на радиото, която обаче ще може и да събира информация, да я кодира и изпраща надалеч.

3. Нещо което ще се хареса на днешните еколози и зелени активисти - Тесла е бил природозащитник. Той е бил загрижен за унищожаването на земните ресурси от човечеството. Това е била и една от причините да търси възобновяема енергия.

4. Никола Тесла е бил хуманист и то по-време, в което в САЩ е бил широкоразпространен расизмът към негрите.

5. Великият изобретател е имал невероятна фотографска памет. Можел е да рецитира цяла книга запомнена без проблем от него.

6. И досега американските власти притежават част от личните вещи на Тесла. Не става въпрос за предполагаеми чертежи и изобретения, както твърди конспирацията. Може би властите държат и тях. Става въпрос за най-обикновени предмети. Защо ги пазят, защо не ги връщат на живите роднини на изобретателя? През годините част от нещата на Никола са върнати все пак на семейството му, което на свой ред ги подарява на музей в Белград. Но повече от 74 години след смъртта на Тесла, има отделни предмети, които правителството на САЩ все още не иска да върне.

7. Тесла е страдал от безсъние и вманиачено поведение. Обикновено е спял по едва 2 часа на денонощие. Често е прекарвал цели нощи в лабораторията си заради кошмарите, които са го преследвали. Имал е и странни мании, като например към числото 3. Използвал е точно 18 салфетки (число делящо се на 3) за почистване на кухнята си, преди всяко ядене. Ненавиждал е кръгли предмети, бижута и да докосва коса.

8. Едисон и Тесла все пак не са били чак такива големи смъртни врагове както ги описва легендата. Да, конкуренти са били и са се недолюбвали, но в началото дори са работили заедно. Популярната история твърди, че Едисон е накарал Тесла да се махне от общия им проект, самият Никола обаче никога не е потвърдил, че е имало такова нещо.

9. Тесла е имал осцилатор работещ на високи честоти (наричан още машина за земетресения). Веднъж той отправил предизвикателство към известния автор Марк Твен, с когото били приятели. Твен трябвало да застане на една платформа свързана с осцилатора. Само 90 секунди след като била включена машината Марк Твен вече бягал към тоалетната.

10. Като почит към великия изобретател, неговата статуя в Пало Алто, Калифорния излъчва безплатен wi-fi.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар