14 януари 2017

Звезда се приближава към Слънцето

Признавам, заглавието е прекомерно сензационно (clickbait). Това, което не съм уточнил в него е, че идващата Gliese 710 ще ни достигне след милион години. Този факт е установен от учените още преди време, новото, което сега са открили е, че всъщност гостенката ще ни приближи на доста по-малко разстояние отколкото се е предполагало досега.

В момента Gliese 710 е на 64 светлинни години от нашата звездна система. След около 1.35 милиона години ще достигне до най-голяма близост до Слънцето, след това ще започне да се отдалечава. Най-близкото приближение ще е на 77 светлинни дни от нашата звезда (1.9 трилиона километри). Предполага се, че приближаването на Gliese 710 ще запрати хиляди метеорити и комети от Облака на Оорт към вътрешността на Слънчевата система. Направо завиждам на бъдещите поколения, през декември писах, че ще видят как се запълва нов океан, а сега се оказва, че ще гледат метеоритен Апокалипсис.

А може би вече усещаме влиянието на приближаващата се звезда Gliese 710. Не е казано, че ще започне да запраща комети по нас едва като дойде на най-близко разстояние. Може би вече го прави. Все пак въздействието на всеки един голям космически обект се проявява доста далеч от него. Дали затова напоследък все по-често астероиди профучават покрай Земята?

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Нов океан се заражда пред очите ни

2 коментара:

  1. В космически мащаби това е много скоро. Дори ако е от гледна точка на това от колко време има живот на Земята - пак е много скоро. Дали друг път е идвала звезда? Дали сега идващата звезда не е вид извънземно оръжие запратено към нас? Добре че ни пращат нея, не черна дупка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че в миналото е имало много подобни събития. Може би най-скорошното (преди задаващото се) е било в зората на човечеството - то е оставило спомен в митовете и легендите.

      Изтриване