10 януари 2017

Мравките в изкуството от древността до днес

Явно не само аз се прехласвам по тези мънички същества. Още от древността та до наши дни мравките присъстват в изкуството създавано от хората.

Легендите на индианците хопи разказват за древна раса от хора-мравки, която веднъж ги спасила по време на древен катаклизъм. На долните изображения върху скали в Аризона са показани тези "хора-мравки".


Може би знаете за така наречените "медени мравки", които служат като бъчвички за нектар. Те се срещат на различни континенти, включително и в Австралия.


Това е съвременно изображение на такива мравки направено от местните австралийски аборигени. То обаче е в стила, който е използван от аборигените от хилядолетия.


Японско изображение на мравки от 19-ти век:


Това е картината "Постоянството на паметта" нарисувана от Салвадор Дали през 1931. Виждал съм я много пъти, но досега не бях забелязал, че върху часовника в долния ляв ъгъл всъщност са изобразени мравки.


"Möbius Strip II" (1963) от Мориц Корнелис Ешер:


През 1989 един японец показва нетрадиционно произведение на изкуството. На пръв поглед то изглежда като отделните флагове на редица страни. Но по-отблизо се вижда, че всъщност това е гигантска мравеферма.А тази "картина" е направена от телата на 200 000 мъртви мравки. Продадена е през 2010 за 35 000 долара.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар