29 януари 2017

Досиета 2016: война и политика

След "малките лоши човешки провинения" в предишната крими статия, е ред да обърна внимание и на "големите". Често пъти разликата между политиците и дребните обирджии е само в мащаба...

През изминалата година имаше множество терористични актова, аз обаче няма да ви припомням тези трагедии, вероятно и сами ги помните. Единствено ще разкажа отново за един зевзек решил да се прави на терорист. През март египтянин отвлече пътнически самолет и го принуди да кацне в Кипър. Информационните агенции, тези чакали живеещи за лошите новини и драмите, се наточиха за най-лошото. Оказа се обаче, че това не е атентатор-самоубиец на ИДИЛ, а чичка имащ проблеми с жена си и искащ тя да се върне при него. Коланът на пишман-похитителя се оказа фалшив (източник), а други пътници дори си направиха селфи с него. Ех, де да можеше всички терористични актове да са такива...Горната случка май ще е единствената весела новина в настоящата обзорна статия, всичко останало ще е лошо, лошо, лошо.

Политолозите и историците едва ли ще се съгласят с мен, но на практика в Бразилия, Турция и САЩ бяха извършени успешни преврати през 2016. Да, никой от тях не е "класически" военен преврат (този в Турция е най-близо), но резултатът е същият - узурпиране на властта. В Бразилия законно избраната Дилма Русеф бе отстранена от президентския пост. Ето как един човек описва абсурда:

- Какво се случва в Бразилия?
- Те искат да свалят президентката.
- Защо?
- Ох, открили са голяма корупционна схема, която е виновна за икономическата криза.
- И президентката е замесена в схемата?
- Не, но те казват, че ако е била компетентна, това е нямало да се случи.
- И с кого искат да я сменят?
- С човека, който е намесен в корупционната схема. // Източник

Турция. В нощта на 15 срещу 16 юли действително имаше танкове и военни по улиците, както си му е реда при един държавен преврат. За по-малко от 12 часа обаче метежниците срещу Ердоган бяха сломени и мнозина побързаха да обявят демокрацията за победила (източник). Точно обратното е! Военният преврат успя - той бетонира Ердоган на власт (новият султан) и му развърза ръцете да се разправи с абсолютно всички свои противници. Дали наистина турският кръволок сам си организира преврата или просто се възползва от отдалата му се възможност, е без особено значение. Крайният резултат е същият - в момента България граничи с тоталитарна крайно опасна страна на югоизток от себе си.

Най-замаскиран като "демокрация" бе превратът в САЩ. Но каква демокрация може да е това, че загубилият изборите кандидат става президент?! Клинтън спечели близо 3 милиона гласа повече от Тръмп, но въпреки това Доналд Тръмп встъпи в длъжност на 20-ти януари т.г. (източник). Един абсурд на американската избирателна система.

Толкова за Тръмп в настоящата статия, вероятно много повече ще присъства в обзорната статия следващата година - в която разглеждам какви ги е свършил през настоящата 2017-та (ако човечеството продължава да съществува след година).


Горните три новини бяха пример за това как се потъпква волята на народа чрез узурпиране на властта. Но не си мислете, че "демокрацията" е панацея. През изминалата година имахме и предостатъчно примери за това как "народът" се проявява като абсолютен идиот и гласува против собствените си интереси.

В Колумбия след десетилетия на кървава гражданска война бе постигнат мир. Споразумението трябваше да бъде прието чрез всенароден референдум. Но колумбийците гласуваха "против" (вярно, с малка разлика). "Гражданчетата" в големите градове, които са далече от бойните действия, гласуваха срещу мира - лесно им е на тях, нали не са пряко застрашени.Дори "Анонимните" нарекоха колумбийците "идиоти":Друг пример за идиотия бе "Брекзит" (източник). Знам, че много хора тук в България ще скочат да защитават "правилното" решение на британците, няма да споря с тях, скоро съвсем ясно ще се види резултата и вероятно отново догодина ще има какво да пиша в обзора.


И преди плавно да премина от политиката към войната, ето че все пак намерих и една добра новина. Легендарен блек метъл музикант бе избран в градски съвет в Норвегия!

Fenriz е легенда сред феновете на екстремната музика, той е основател на групата Darkthrone. През 2016-та той неочаквано бива избран в градския съвет в предградие на Осло.

Както самият музикант обяснява, обадили му се да го питат дали да го включат в листата с резервите (на 18-то място). Въобще не очаквал, че ще го изберат, единствената му кампания била да качи снимка със своята котка и надпис "Не гласувайте за мен". Сега на Fenriz ще му се наложи да ходи на градските заседания поне 4 години, преди да може да се оттегли.

Източник


Ето една песен от най-новия албум на Darkthrone:Продължавам с темата за музиката и то не каква да е, а руска музика. През пролетта Путин помогна на Асад да си върне древния град Палмира, който бе под контрола на "Ислямска държава". Веднага руски оркестър изнесе концерт там (източник).


Това се оказа пирова победа за Асад и Путин, през декември джихадистите без особени трудности си върнаха Палмира. Не че искам да се подигравам, ама си е срам.За сметка на Палмира, руските и иранските сили (основно те са останали в "сирийската" армия на Асад) се концентрираха върху Алепо. Градът падна в ръцете на асадистите в средата на декември. И макар някои да представят това като "освобождение", истината е, че това бе касапница от непрестанни бомбардировки. Не си мислите, че "нас това не ни засяга"? "Анонимните" го написаха най-добре в нощта на 13-ти декември.

"Днес ние гледаме Алепо, утре ще гледаме вашия град. Провалът да спрем ужаса днес, ще се върне за всички ни".Но да се върнем на Путин, той си има ново приятелче, казва се Ергодан. Една вметка - следващ материал от поредицата ще е посветен на предсказанията и прогнозите, там съм дал и мой опит да прогнозирам нещо. Е, в краткосрочните прогнози не ме бива много, но май горе-долу успявам да усещам глобалните тенденции. Още на 19 март 2014 публикувах тази статия в "Мистерика":

Геополитика: повтаря ли се дебютът на Втората Световна Война?

В нея направих аналогия между нацистка Германия и путинова Русия. Ето какво писах:

След тези два изиграни еднакви хода - олимпиадата и присъединяването на Крим, дали може и следващия ход да е подобен? Не мога да твърдя това със сигурност, но няма да е пълна изненада, ако е така. А кой е следващият важен ход, който Хитлер предприема? Това е нахлуването в Полша. Тогава тихомълком нацистка Германия и СССР си разделят Полша нападайки я от две страни, след като уж привидно се карат по между си.

Чудех се кой в днешно време може да изиграе тази роля - да се противопоставя на Русия, но да си поделят с нея най-безскруполно дадена територия? Германия отново, само че този път с разменени роли? САЩ? Китай? Целия Европейски съюз? Някак си не ми се връзваше никоя от тези възможности. И тогава остава това да е само Турция. Тази страна изостри отношенията си с Руската федерация:


Но пък дали няма тези две сили временно да забравят различията си за да си поделят дадена територия, така както някога Германия и СССР са се разбрали за Полша? Може би, стига да има такава територия която да могат да разделят. Крим? Едва ли, руснаците вече го взеха, няма тепърва да го делят с Турция. Армения? Няма как Турция да оправдае едно нахлуване там. И тогава ми просветна - България!

Отново, обърнахте ли внимание на годината, в която съм писал това? 2014! Преди руската намеса в Сирия, преди свалянето на руския изтребител от турците и преди затоплянето на отношенията между Путин и Ердоган. На практика познах всичко, без конкретната страна за която ще си стиснат ръцете - като българин мислих, че това ще е България (а може би на по-късен етап?), а то се оказа Сирия.


За феновете на Путин, на които сега им се налага да преглъщат бромантиката между техния идол и Ердоган, ще направя още една прогноза - няма още дълго да ви се налага да харесвате турския кръволог (каквато е опорната точка в момента - буквално чух дърт комунист да хвали Ердоган как въздигнал Турция с желязна ръка и го наврял на Европейския съюз). Предвиждането ми е, че до една година общият келепир вероятно ще свърши и ако двамцата красавци от горната снимка не намерят нова баница, която да ръфат заедно, ще се ръфат отново помежду си.

До тогава обаче Ердоган ще си развява коня необезпокоявано в Сирия. През август 2016 турски войски влязоха в тази страна, уж да се борят с ИДИЛ, но основно да пречат на сирийските кюрди да образуват своя държава. Не се съмнявайте, че този ход бе договорен с Путин, иначе нямаше дори маниак като Ердоган да се реши на него.

Накрая едно "незначително" съвпадение свързано с датата на турската инвазия в Сирия. Точно 500 години преди това, на 24 август 1516 година, почти на същото място където днес се водят сражения, се състои друга битка. Тя остава в историята като битката за Марж-Дабик. В нея Османската империя побеждава султаната на Мамелюците. Това е началото на османското господство в Близкия Изток, турците дори стигат до Египет (източник).

Сигурен съм, че датата за настоящата турска атака не е избрана случайно, дори в самите турски медии се прави паралел с миналото. Явно Ердоган мисли отново да доминира региона и да възстанови влиянието на някогашната империя (нещо, което самият той не крие). Дали ще успее, е рано да се каже. Във всеки случай, този опит минава през много кръв. А страданията няма да са само в Сирия и Турция, ще достигнат до много далече, до много много далече...

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Най-страшният филм на ужасите: ядрена война!

10 коментара:

 1. Не съм много наясно за избирателната система в САЩ, но там не печели линчовека, за който са гласували повече щати.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не точно, щатите пращат делегати в така наречената "Изборна колегия", които гласуват за президент. Някои щати имат повече тежест от други. Освен това някои делегати могат да не гласуват така както са гласували хората в техния щат. С други думи - понякога се получават абсурди като горния - Клинтън има повече гласове, но не тя е президент. Мисля, че тази система е остатък от 18 век, когато висшите класи са искали те да посочват президента, без значение кой какви гласове е получил.

   Изтриване
 2. Поздравления Бончев успя да превърнеш и този свой блог в пропагандна машина. Добра работа.

  ОтговорИзтриване
 3. Не съм съгласен с някой неща, да ти кажа точно американците разбутаха Сирия и почнаха войната и то според мен с единствена цел да засипят Европа. Путин се опитва да спре войната доколкото може. Колкото да Ердоган, той е голям идиот. Опровергай ме за нещо, ако можеш. А и от кога Мистерика се измени от "aрхивите на една друга реалност" в "aрхивите на една малко позната реалност" :D

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. "Засилване"?! Европа никога не е била толкова слаба

   Изтриване
  2. Написал съм "засипят", а не "засилят"

   Изтриване
  3. В такъв случай тезата ти е още по слаба - голямата бежанска вълна започна едва след намесата на Русия,Путин е този, който засипа Европа, факт.

   Изтриване
  4. Да, прав си. Бежанската вълна започна след намесата на Путин, защото наистина правеше нещо против терористичните групировки, а не като американците да им продава оръжия и после да води измислена война с тях. Всъщност нали американците отидоха в Африка да правят "демокрация", но след като смъкнаха управляващите диктатори почнаха войните, точно след това се създадоха и самите терористични групировки. Поне диктаторите правеха нещо за страните си, защото диктатурата не винаги е лоша, ако съответния диктатор е добър. Сирия беше много хубава страна с добро образование, здравеопазване и др. преди намесата на САЩ. И въпреки всичко казано не си мисли, че съм кон с капаци и руснаците са правели много глупости, но точно тук си мисля, че те са прави.

   Изтриване
  5. Добър диктатор :D ? Ок, може някой път да поспоря с теб за това, защото съм забелязал, че диктаторите са "добри" само докато всичко е наред и има излишък, от който да дава и на народа си, а не само да си пълнят собствения джоб. Щом нещата тръгнат на зле, започва да се търси удобен враг, който да бъде обвинен за всички проблеми. Пресен пример - Ердоган. Преди няколко години икономиката процъфтяваше и одобрението му бе до небето. Сега ситуацията е зле и хвърля вината върху Гюлен, кюрдите, САЩ и кой ли още не, но не и върху себе си.

   Иначе знам, че си от разбраните читатели, с който може да се дискутира. Просто мненията ни не съвпадат.

   Изтриване
 4. Където са се намесили Американчетата и русначетата всичко е пропадало и нищо не е същото

  ОтговорИзтриване