25 януари 2017

Досиета 2016: експлозии и инциденти

След като привърших с природните бедствия е нормално да отделя една статия и на "не-природните", а именно тези инциденти, за които основна вина има човекът.

За жалост през изминалата година не спряха да гърмят и избухват неща. Дадените тук случаи са само малка част от инцидентите. И още за по-голяма жалост, имаше експлозии и в България.

Месец април:

Взрив в завод "Арсенал"

Долното видео пък е от река в Австралия в близост до която се добива газ чрез фракинг. Тази технология води до това да се изпуска газ във водата, който е лесно запалим. (Източник)Август:

Пореден сериозен инцидент в Русия:

17 души загинаха при огромен пожар в склад в Москва


Инцидент и в България, за щастие без жертви (това го написах в "Мистерика Дейли", кой да предполага, че до края на годината ще има ЖП инцидент и с жертви):

Дерайлирали вагони блокираха ЖП линията към Сърбия


Октомври. Няколко инцидента от САЩ.

Самолет се разби на улица в американски град, един загина

Изглежда пилотът на малкия самолет е извършил самоубийство (източник).В метрото на Бостън е възникнала паника след като в едно от влакчетата се е появил дим. (Източник)Отново в САЩ, в Чикаго, самолет се е запалил докато е бил все още на пистата. Няма сериозно пострадали, но на тези хора ще им остане добър спомен за това екстремно преживяване (източник).Газопровод е избухнал в щата Алабама, САЩ. Поне един човек е загинал, а петима са ранени. (Източник)

Поредният пример защо не трябва да строим повече газопроводи и нефтопроводи. Тези ресурси се изчерпват и преносът им ще става все по-скъп, изграждането на съоръженията е свързано с корупционни схеми, екокатастрофите са неизбежни, а рисковете за живота и здравето на хората са огромни.


Краят на ноември. В руския град Первоуралск на места снегът е бил оцветен в зелено. Причината е спукване на тръба пренасяща замърсена с хром вода от подземен резервоар до пречиствателна станция. (Източник)
Най-лошото от всичко. 10 декември. Край Хитрино, област Шумен се случи много тежка железопътна авария.

Трагедия с влак-цистерна на гара Хитрино, жертвите са 7Друг инцидент от 10-ти декември - трамвай се запалва в Мелбърн, Австралия.И в края на годината:

Близо 30 души загинаха при експлозия на пазар за фойерверки в Мексико

2 коментара:

 1. Статиите за природните бедствия ми харесват повече

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. В този блог редовно има статии за природни бедствия:

   http://misdaily.blogspot.bg/

   Изтриване