23 януари 2017

Досиета 2016: земни дупки и свлачища

Предишната статия бе посветена на земетресенията и вулканите, но "земната" тема съвсем не е изчерпана, следват едни по-малки като обхват природни явления - появяващите се внезапно земни дупки и свлачищата.

На 7 март в Редрут, Корнуол, Великобритания се е отворила гигантска земна дупка директно в двора на една необитавана къща. Някога в района са се добивали калай и мед, вероятно това е стара шахта. (Източник)На 15 март след проливни дъждове в щата Калифорния, САЩ е пропаднал един междуградски път (източник).21 април, Китай:Отново Китай, месец май:8 юни в Отава, Канада:Юни, зрелищни кадри от свлачище в Нагасаки, Япония:Август месец, Австралия. В двора на човек се появила дупка пълна с вода.И нещо от Италия, което не е нито свлачище, нито земна дупка, но пак е геоложки феномен. След поредното силно земетресение (този път през есента) в Санта Витория е изригнал "кален вулкан". Това е природен феномен, при който на повърхността започва да излиза голямо количество втечнена земя. (Източник)Ноември, Япония:


5 коментара:

 1. Има една "земна дупка" в България, която е наистина мистерия, и около която изобщо не се шуми. За нея би следвало да разкажете най-вече, но явно не знаете за този феномен. Всъщност това е едно гигантско пропадане на земни маси някъде между Кърджали и Момчилград. Не си спомням наименованието на местността, въпреки че сме ходили там със съпруга ми преди години. Пропадането обхваща огромна територия, дълбочината на пропадането на места е стотици метри, свлечен е и пътят, свързващ малките селца с големия град и малкото останали възрастни хора ходят до града пеша, прескачайки ями от пропадането на пътя - в пек и дъжд, в студ и сняг. Страшничко си е там. Геолозите не могат да кажат от какво е предизвикано пропадането, наука, власти и медии предпочитат за замитат фактите, но местните хора ще ви кажат за тази местност, ако ги попитате. Ето това е нещо, за което си струва да разкажете, стига да имате ентусиазма да се поразровите.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Наистина не съм чувал за това, но при възможност ще проуча

   Изтриване
 2. Отново интересна статия браво Жоре,ама с нея ме подсети за една друга дупка около която витаят какви ли не слухове,клюки,градски митове и легенди,а именно царичинската дупка.Били споделил какво знаеш и какво мислиш за нея.Много ми е интересно мнението ти за нея.:)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За жалост не знам нищо повече от написаното в Интернет, дупката е зазидана отдавна и се пази (дори и да не го признават)

   Изтриване
 3. Знам,че е запечатана яко с бетон ,знам и че до ден днешен се пази,просто ми е много интересно какво подпали така фитилите на толкова много хора,на такива високи нива в и постове държавата.Жалко надявах се много поне ти да си попаднал на нещо повече по въпроса,защото и аз не намерих нищо кой знае какво по въпроса.

  ОтговорИзтриване