21 януари 2017

Досиета 2016: земетресения и вулкани

След въздушните и водните стихии е наред да обърна внимание на огъня и водата. През изминалата година може да се каже, че сеизмичната и вулканичната активност бе в рамките на нормалното, за разлика от климатичните бедствия. Това не е трудно да се обясни, човекът (с някои изключения) няма голямо отношение към случването на земетресения и изригването на вулкани. Докато виж, атмосферата е друго нещо - там направо разказахме играта на планетата.

През февруари изригна вулканът Сакураяма в Япония. Нямаше опасност за хората, но бе зрелищно.На 6 февруари земетресение с магнитуд 6.7 удари Тайван:На 17 април земетресение със сила 7.8 по скалата на Рихтер удари Еквадор (източник):Един ден по-рано, на 16 април, са изригнали цели три различни вулкана - Вилярика (Чили), Колима (Мексико) и Маунт Кливланд (САЩ).

Колима:Вилярика:
Маунт Кливланд, Аляска:


(Източник)

И в България имаше земетресения, за щастие сравнително леки. Мисля, че това бе едно от най-силните:

4,7 по Рихтер събуди Монтана (9 юни)

На 24 август рано сутринта силно земетресение удари централна Италия, близо до град Перуджа. Силата му се определя на около 6.1-6.4 по скалата на Рихтер. (Източник)В края на септември отново изригна вулканът Колима в Мексико. Наложило се е дори да се проведе евакуация на населението. (Източник)
Началото на октомври - в Япония е изригнал вулкана Асо. Това се случва за първи път от 1989 година! Изхвърлил е прах в радиус от 320 км. (Източник)

7 декември. Мощно земетресение (6.2М) в Индонезия (източник).

Няма коментари:

Публикуване на коментар