17 януари 2017

Досиета 2016: екстремно време

Предишната статия от поредицата бе посветена на небесните феномени и странните звуци. Много от тях всъщност са естествени природни явления причинявани от екстремното време и климатичните промени. Затова съвсем нормално, това е следващата тема, която засягам в обзора.

През изминалата 2016-та не спряха силните бури, ураганите, температурните рекорди. Някога имах блог, който се казваше "2012 и отвъд". В него следях бедствията около нарочената за фатална година 2012 (заради календара на маите). Мога да кажа, че през изминалата 2016-та имаше повече катаклизми от тогава.

Ето една моя снимка от 17 януари, от снега, който натрупа:


Следва едно кратко видео от САЩ (от района на Лос Анджелис, месец март). Горящо палмово дърво по време на буря. Именно така си представям Апокалипсиса. (Източник)Още от месец март. В Алто Кампо, Испания е имало аномално големи валежи от сняг. (Източник)На 6 април пък градушка е ударила Саудитска Арабия. (Източник)На 11 април т.г. в щата Тексас, САЩ е валяла градушка с големината на бейзболна топка. (Източник)Отново през април, но в югоизточен Китай се е развихрил толкова силен ураганен вятър, че е избил един прозорец в Аграрния университет в Юнан и то докато се е провеждало занятие със студенти. (Източник)А в северозападен Китай, в Гуаджоу, внезапно се е развихрило торнадо, което е вдигнало във въздуха един ученик от училищна площадка. (Източник)


3 юни, ураган в Куала Лумпур, столицата на Малайзия. (Източник)Отново новини от България:

Русе счупи 44-годишния рекорд за горещини (на 17 юни, 38,7 градуса)

Евакуираха 50 души и затвориха пътища заради пожар в Сакар (края на месец август)

©БГНЕС

Следват новини свързани с Глобалното затопляне.

Температурите в Чехия чупят рекорди

Цитат:

В Чехия вече пети ден се поставят температурни рекорди. В повечето региони температурите надхвърлиха 32 градуса, на много места това е рекорд за последните 100 години.

Температурни рекорди в Гренландия топят ледената покривка необичайно рано

Средната лятна температура от 8,2 градуса в Тасилак, на югоизточния бряг на Гренландия, е най-високата откакто започва измерването през 1895 г. и с 2,3 градуса над средната между 1981 и 2010 г.

А на 13-ти септември:

Великобритания изпрати най-горещият ден от повече от 100 години

Междувременно тайфунът Меранти удари Тайван:Същият тайфун накара една надуваема луна да се търкаля по улиците на град в Китай:Друг рядък феномен от Русия. Нъйда (Ныда) е село в западен Сибир, намиращо се в залива, в който реката Об (Обь) се влива в Северния ледовит океан. Наскоро там на брега са изхвърлени хиляди огромни снежни топки. За да се образуват, е нужно изключително съчетание от фактори, включващи рязко спадане на температурата на водата до около 0 градуса, падащ сняг и вълни, които да "правят" ледените топки. (Източник)
А през ноември разбрах, че гръмотевичните бури могат да предизвикват астма след случай в Мелбърн, Австралия. Ето как се е стигнало до този инцидент.

Райграсът е вид трева. Около Мелбърн се е оказало, че има много от него. Той се е напоил с вода от бурята и е изхвърлил огромни количества прашец във въздуха. Това е предизвикало астматични пристъпи при близо 2000 човека, включително и при хора, които до този момент никога не са имали такива проблеми. Четирима са загинали, а 1870 са потърсили медицинска помощ заради недостиг на въздух.

Макар и рядко срещан, този феномен е известен на науката, нарича си се просто "гръмотевична астма". Регистрирани са случаи в Канада, Италия, САЩ. През 1994 гръмотевична астма е ударила Лондон и е пратила 640 човека в болничните заведения.

Източник

Краят на ноември и началото на декември, в САЩ бушуват горски пожари. Двама мъже едва се измъкват от един такъв:За това съм сигурен, че се дължи на Глобалното затопляне:

Великобритания мести антарктическа научна база заради огромен процеп в леда

Ето как изглежда станцията:А ето и карта показваща къде се появяват пукнатините:


Започнах със сняг настоящата статия, завършвам я със студ:

Необичаен студ скова Русия, в някои региони температурите паднаха до -50 градуса

2 коментара: