31 декември 2016

Геоглифът "Човекът от Марий"

Геоглифи се наричат земните фигури, които още от древността човека чертае на почти всички континенти. Най-известни са тези от платото Наска в Южна Америка.

"Човекът от Марий" (Marree Man) намиращ се в Австралия привлече вниманието ми с това, че той е вторият по големина геоглиф в света и въпреки това е открит чак през 1998 след като малък самолет прелетял над него. В първият момент се учудих - как е възможно нещо толкова голямо дълги векове да е останало скрито? Но после разбрах, че земната рисунка не е дело на аборигените, а е съвременно творение. Затова чак сега са го открили, защото е направено в съвремието.

Все пак все още има някои загадки свързани с "Човека". Не е сигурно точно кой е създателя му и защо го е направил. Подозиран е един австралиец, който обаче никога не си признава, дори и да е той, явно не търси слава. Освен това той отнася тайната в гроба. Няколко години след откриването на геоглифа, вероятният негов автор участва в бой в бар, при който единствено са му избити няколко зъба. Въпреки това умира.

Друга загадка. След като "Човекът от Марий" е видян от въздуха, властите претърсват района, в който той се намира. В една яма са открити няколко неуместни за мястото неща - сателитна снимка на геоглифа, буркан с натъпкано в него малко американско знаме и бележка упоменаваща сектата "Клонка Давидова".

Името „Клонка Давидова“ става широко известно през 1993 г., когато техният религиозен център в близост до град Уейкоу, окръг Макленан, щата Тексас, става център на ужасяваща драма, при която загиват водачът на сектата Дейвид Кореш и още 82 други членове, сред които над 20 деца.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар