28 декември 2016

Нов океан се заражда пред очите ни

Повечето процеси в геологията протичат изключително бавно. Отделянето на континентите, издигането на планините, дори изместването на речните корита обикновено отнемат стотици, хиляди и милиони години и са незабележими с просто око.

Макар и рядко понякога обаче се случва някакво внезапно геологическо събитие, което (поне в началото) протича доста бързо. През 2005 в северната част на Етиопия изригва вулкан. След него за известен период от време в района има интензивна сеизмична активност. В резултат на това в Афар се появява земна цепнатина дълга към 60 километра, широка около 8 метра и дълбока 2 метра. Нещо повече - тя продължава да се уголемява все едно се разтваря цип.

Няколко секции от дългата 60 километра пукнатина:Геолозите бързо установяват, че това не е обикновена цепнатина в земята, това е разлом между две плочи - Нубийската и Сомалийската. След милиони години Сомалийската плоча окончателно ще се отдели и няма да е вече част от Африка. Нещо такова се е случвало и друг път - преди 30 милиона години Арабската плоча е била част от африканския континент, но вече не е. Цепнатината, която ги е разделила днес представлява Червено море.


Геологическите процеси продължават и през следващите месеци след появата на Афарския разлом. На места той потъва до 100 метра, на други се появява магма - тя ще е базалтовото дъно на бъдещия океан. На трети се появяват нови цепнатини, които постепенно се свързват помежду си. Като например тази пукнатина дълга 500 метра и появила се на 26 септември 2006:


Днес разломът Афар е отделен от Червено море чрез редица възвишения, но рано или късно тези бариери ще бъдат разрушени. Учените изчисляват, че трите плочи - Нубийската, Арабската и Сомалийската се отдалечават с около един сантиметър на година. В един момент водата от морето ще нахлуе в процепа, според някои изчисления това ще е след 10 милиона години. Запълването с вода може да става бавно, но може да стане и внезапно - след някое земетресение например. Ако е такъв случаят, завиждам на евентуалните бъдещи поколения, които ще могат да наблюдават с очите си това зрелище.

Ето как се очаква да се разширява разломът (той в момента е наличен само в горната част близо до Червено море):


Още снимки от различни части на цепнатината:Източник


Няма коментари:

Публикуване на коментар