27 декември 2016

Най-страшният филм на ужасите: ядрена война!

От известно време понякога си позволявам да намеся политиката и нещата случващи се в "реалния" живот в основния си блог "Мистерика" ("реалния" е в кавички, защото не мисля, че има някаква ясно видима граница между "реалното" и "паранормалното", те преливат едно в друго). Често, заради тези ми забежки, срещам недоволство от страна на читатели - един вид "да съм си гледал само мистериите". Донякъде разбирам оплакванията на тези читатели, даже си мислех, че не е много обичайно да пиша хем за свръхестественото, хем за геополитика. Вече не мисля така, забелязах как и други от паранормалните среди го правят, включително и хора, които много уважавам и от които има преведени десетки статии в "Мистерика". Най-пресният пример е Ник Редфърн (понякога по-скоро неправилно изписван и като Редферн). Негова статия за така наречената "ядрена зима" се появи в "Mysterious Universe" на 8 декември т.г. Ако не знаете кой е той, ето няколко статии от "Мистерика", които са написани на базата на негови материали:

НЛО и телефонните смущения

Чудовището от Флатудс - дело на военните?

Необичайни съвпадения: Ник Редфърн

Бигфут и сеанс с Уиджа

Гигантски черни насекоми и осакатяванията на животни

Теория на Ник Редфърн за чудовището от Лох Нес

Жените в черно

Хатман - същество в две различни форми?

Странните циганки и уфологията

Както виждате, това не е някой случаен драскач с 2-3 написани истории, това е сериозен изследовател отделил много години от живота си за изучаване на паранормалното. Щом дори той пише статия за "ядрената зима", значи ПОЛОЖЕНИЕТО Е СЕРИОЗНО!

За какво все пак става на въпрос в материала му? Няма да описвам в детайли какво е ядрената зима. Може би на западняците трябва да им се обяснява, но мисля, че българите (и особено читателите на "Мистерика") са достатъчно умни и много от тях дори знаят за какво става на въпрос. Единствено ще обясня термина с няколко изречения.

При една ядрена война, освен преките щети от взрива и радиацията, ще има нещо много по-опасно. В атмосферата ще се вдигне огромно количество прах, слънчевите лъчи ще са затруднени да достигнат повърхността на Земята, атмосферата ще се охлади значително. С колко точно ще паднат градусите зависи от това колко голяма ще е войната и колко ядрени експлозии ще има. При локален конфликт ефекта ще е по-малък отколкото при тотална ядрена война обхващаща целия свят. Във всеки случай не става въпрос за само 1-2 градуса по-ниски температури, а за много повече.

Цялата статия на Редфърн може да видите ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар