27 декември 2016

Най-страшният филм на ужасите: ядрена война!

От известно време понякога си позволявам да намеся политиката и нещата случващи се в "реалния" живот в основния си блог "Мистерика" ("реалния" е в кавички, защото не мисля, че има някаква ясно видима граница между "реалното" и "паранормалното", те преливат едно в друго). Често, заради тези ми забежки, срещам недоволство от страна на читатели - един вид "да съм си гледал само мистериите". Донякъде разбирам оплакванията на тези читатели, даже си мислех, че не е много обичайно да пиша хем за свръхестественото, хем за геополитика. Вече не мисля така, забелязах как и други от паранормалните среди го правят, включително и хора, които много уважавам и от които има преведени десетки статии в "Мистерика". Най-пресният пример е Ник Редфърн (понякога по-скоро неправилно изписван и като Редферн). Негова статия за така наречената "ядрена зима" се появи в "Mysterious Universe" на 8 декември т.г. Ако не знаете кой е той, ето няколко статии от "Мистерика", които са написани на базата на негови материали:

НЛО и телефонните смущения

Чудовището от Флатудс - дело на военните?

Необичайни съвпадения: Ник Редфърн

Бигфут и сеанс с Уиджа

Гигантски черни насекоми и осакатяванията на животни

Теория на Ник Редфърн за чудовището от Лох Нес

Жените в черно

Хатман - същество в две различни форми?

Странните циганки и уфологията

Както виждате, това не е някой случаен драскач с 2-3 написани истории, това е сериозен изследовател отделил много години от живота си за изучаване на паранормалното. Щом дори той пише статия за "ядрената зима", значи ПОЛОЖЕНИЕТО Е СЕРИОЗНО!

За какво все пак става на въпрос в материала му? Няма да описвам в детайли какво е ядрената зима. Може би на западняците трябва да им се обяснява, но мисля, че българите (и особено читателите на "Мистерика") са достатъчно умни и много от тях дори знаят за какво става на въпрос. Единствено ще обясня термина с няколко изречения.

При една ядрена война, освен преките щети от взрива и радиацията, ще има нещо много по-опасно. В атмосферата ще се вдигне огромно количество прах, слънчевите лъчи ще са затруднени да достигнат повърхността на Земята, атмосферата ще се охлади значително. С колко точно ще паднат градусите зависи от това колко голяма ще е войната и колко ядрени експлозии ще има. При локален конфликт ефекта ще е по-малък отколкото при тотална ядрена война обхващаща целия свят. Във всеки случай не става въпрос за само 1-2 градуса по-ниски температури, а за много повече.

Цялата статия на Редфърн може да видите ТУК.


По някакво странно съвпадение, няколко дни преди да попадна на статията на Ник, гледах една художествена драматизация разиграваща един възможен сценарий за започването на ядрена война. Сценаристите не твърдят, че това е филм на ужасите, те са се спрели на термина "драматизация", но аз го твърдя! Филмите за зомбита, вампири, серийни убийци с моторни резачки като цяло от доста време са ми скучни. А този филм имаше много повече въздействие върху мен от който и да от новите филми на ужасите, именно затова го определям като такъв. Краят беше особено разтърсващ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар