26 декември 2016

Призраци в телевизора

Дълги векове привиденията са обитавали старинни замъци и прокълнати къщи. Това обаче днес е много ретро. Друго са си новите технологии. Много по-яко е призрак да изскочи от телевизора.

Истории за духове обитаващи телевизионни приемници се появяват почти веднага след като се появява телевизията. Без съмнение много от тези първи случаи могат да се обяснят с технически дефекти и непознаване на новата техника. За хората телевизора е нещо ново, не знаят какво да очакват, нищо чудно да си мислят, че има намесени свръхестествени сили при проявата на определени дефекти. А дефекти има много, все още телевизионната техника тепърва се развива. Двойни изображения, звукови смущения, статичен шум, прекъсване на картината - все проблеми характерни за зората на телевизионната техника.

Освен историите за обладани от призраци телевизори, се появяват и първите съмнения и конспирации, че властите използват новата технология, за да експериментират с хората, да им внушават определени неща.

Ни нека преминем към някои конкретни случаи на паранормално присъствие в телевизора.

През 1953 едно семейство от Лонг Айлънд, Ню Йорк става известно с прокълнатия си приемник. Случаят е толкова известен, че дори е отразен в Ню Йорк Таймс. Хората твърдят, че телевизора им е обитаван от дух на жена, която се появява от фона на различни шоута. Понякога се чува само гласа ѝ, дори и апарата да е спрян и направо изключен от контакта. Много репортери посещават дома на семейството, но странно - духът проявява срамежливост и не иска и не иска да им се покаже дори един път.

Следващият случай е от Минесота, САЩ. Годината е 1968. Жена твърди, че е видяла ръка да се появява от чернотата на изключения ѝ телевизор и да се залепя за вътрешната страна на екрана. Това се е случило и преди една година, но този път жената е подготвена, тя успява да направи снимка. Мнозина са анализирали тази фотография, няма консенсус какво точно е заснето. Мненията варират - от нарочна измама, през технически дефект (прогаряне на екрана и отпечатване на картина от някое предаване), до реален свръхестествен феномен.


През следващите години се появяват твърдения, че духовете не просто се появяват на телевизорите на хората, ами целенасочено се опитват да комуникират чрез електрическите и електронните устройства. Първоначално за тази цел се използват телевизорите и радио апаратите, но с развитието на техниката към тях се прибавят компютри, телефони (включително новите Айфони), дори факс-машини. "Златната ера" на комуникациятя с духове чрез ел. устройства са 70-те и 80-те години на ХХ век. Появяват се много видео и аудио записи, за които се твърди, че са запечатали призрачни прояви. Един от пионерите в тази област е германският изследовател Клаус Шрейбер.

Шрейбер построява специално устройство наречено от него "Видикомин" (Vidicomin) и имащо за цел да установи контакт с мъртвите. То представлява камера насочена към екрана на телевизор, който обаче не е свързан с антена и не лови телевизионни предавания. Вместо това сигналът от самата камера се предава на телевизора. Твърди се, че на екрана са се появявали редица лица, включително и на една австрийска актриса починала преди години.

През 1986 Ернст Сенковски, друг изследовател на този феномен заснема ясен образ на починал човек. Интересното е, че това е Хана Бушбек, самата тя паранормална изследователка починала през 1978 г. Духът и изглежда доста по-млад отколкото, когато е починала.


Нещо подобно се случва една година по-късно - през 1987. Фредерик Юргенсон също се е занимавал с изследване на феномена. Той обаче вече е доста стар и през въпросната 1987 е на смъртния си одър. Друг изследовател, Клауд Торлин твърди, че е получил телепатично съобщение от Юргенсон, който му казва, че по времето на неговото погребение, ще се опита да му предаде съобщение през телевизора. Затова Торлин не отива на самото погребение, а се залепя през екрана в очакване. Юргенсон действително се появява на телевизора.


А в малката азиатска страна Бутан има интересна градска легенда. Твърди се, че някога едно семейство си купило телевизор. Апаратът обаче бил обладан и то от различни същности, в него се навъртали - самият Дявол, дух на зъл мъж и поне един друг дух. Телевизорът издавал странни звуци и се включвал сам, дори и при изваден шепсел. Освен това носел лош късмет и нещастие на собствениците си. Три семейства последователно го притежавали и това не свършило добре за тях. Накрая дошъл един екстрасенс, който посочил, че телевизора е причината за всички страдания на хората. Казал да го изнесат далече от селото. Селяните така и направили, дори извършили нещо като ритуал по прогонване на духове там (екзорсизъм). Казват, че няколко десетилетия по-късно старият телевизор все още е там. Никой не смее да се приближи до него.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Замъкът Хуска построен върху вход към Ада

Няма коментари:

Публикуване на коментар