24 декември 2016

"Пчелички" в морето

На сушата много растения разчитат на насекомите (основно на пчелите) за опрашване. За първи път обаче учени са намерили нещо подобно и в океаните и моретата.

Костенурската трева (Thalassia testudinum) е подводно растение срещащо се в Тропиците. Винаги досега се е смятало, че цветният прашец на това растение, а и на всички подводни растения се разнася от водните течения. Екип от Националния автономен университет на Мексико обаче е открил нещо изненадващо. Резултатите от изследванията им са публикувани в "Nature Communications".


Учените са заснели как малки ракообразни същества извършват опрашването на костенурската трева. Животните са привличани вероятно от богатия на въглехидрати и протеини прашец, с който се хранят. Част от него се полепя по ракообразните и те го пренасят до следващото растение. Напълно приличат по функция на пчеличките, които също посещават цветята на сушата, за да събират храна и така извършват опрашването.

Смята се, че растенията в моретата са еволюирали от растенията виреещи в сладководни реки и езера. Тези сладководни растения често показват цвета си над повърхността на водата и биват опрашвани от насекомите. Нищо чудно, че и соленоводните видове са пренесли под водата това - да разчитат на животни за опрашването си.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Тесто с памет

Няма коментари:

Публикуване на коментар