18 декември 2016

Мравки отглеждат кафеени растения за жилища

Известно е че има видове мравки, които са нещо като фермери - отглеждат разни култури (най-вече гъби) за препитание. Други мравки-фермери пък се грижат за листни въшки и ги доят за нектар.


Наскоро учени са установили, че на остров Фиджи вид местни мравки посаждат кафеени семена. Освен това ги наторяват с изпражненията си. Изглежда развиват тази дейност от милиони години. Мравките обаче не използват кафето, за да си варят по една чашка рано сутрин. Те използват порасналите растения за жилища.

Мравките са много находчиви, когато става въпрос за мравуняци - копаят дълбоки тунели, издигат куполи от съчки (виждали сте мравуняците на Голямата горска мравка разпространена в България) и правят какво ли още не. Това което прави вида от Фиджи обаче е изненадало дори учените. От три до пет месеца те се грижат за растенията без никаква полза. Едва след като то порасне, могат да се нанесат в него. Тези сортове кафеени растения (общо 6 различни вида) образуват доста кухини в себе си, именно това се харесва на мравките.


Учените са си направили експеримент - хвърлили са на мравките различни семена - на различни кафета, на други растения, дори ориз. Мравките безпогрешно са взели само отглежданите от тях сортове кафе. Едва ли е съвпадение, че според науката и този вид мравки и шестте предпочитани растения са се появили горе-долу по едно и също време - преди 3 милиона години. Изглежда взаимно си помагат да оцелеят.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар