04 ноември 2016

Наполеон и Хитлер - съвпадения

Попаднах на нещо много интересно. В живота на Хитлер и Наполеон има някои важни подобни събития. Това само по себе си не е голямо съвпадение - нормално е всеки диктатор стремящ се към властта да става я канцлер, я император, я нещо друго подобно. Странното е, че тези подобни събития в живота на двамата властови маниаци се случват с разлика от 129 години. Ето за какво говоря.

Френската революция избухва през 1789. Тя води до редица сътресения, които в крайна сметка водят до появата на Наполеон на сцената на историята.

Германската революция избухва през 1918. Може би сте учудени за каква "германска революция" говоря, тя не е толкова известна като руската от 1917, но е не по-малко значима. Води до сваляне на конституционната монархия и установяване на парламентарна република в Германия. Германската революция също води до големи обществени сътресения и в крайна сметка до въздигането на Хитлер.

1918 - 1789 = 129

През 1933 Хитлер става канцлер на Германия, а през 1804 Наполеон е коронован като император на Франция.

1933 - 1804 = 129

През 1938 Хитлер присъединява Австрия към неговата "Голяма Германия" (това събитие е известно като Аншлус). През 1809 Наполеон побеждава Австрийската империя.

1938 - 1809 = 129

Хитлер нахлува в Русия (по онова време СССР) през 1941, а Наполеон през 1812.

1941 - 1812 = 129

Най-интересното от всичко е, че тези съвпадения не са открити сега от някой отегчен потребител на Интернет, чудещ се какво да прави. Още по времето на Втората световна война някой ги е забелязал. Вероятно това се е случило в Норвегия, по онова време окупирана от нацисткия ботуш. Използвали са това откритие за да повдигнат духа на норвежците борещи се срещу окупатора. Било е не просто странно съвпадение, а предсказание. Казвали са нещо от рода на - Наполеон претърпява разгром в Русия през 1814 г., 129 години по-късно е годината 1943 - би трябвало и Хитлер да претърпи крах. Това може да се приеме за вярно! Това е годината в която германците претърпяват големи поражения на Източния фронт и започват да отстъпват.


На мен пък ми е интересно животът на Путин с живота на кой друг диктатор може да се сравни?


Междувременно попаднах на още едно странно съвпадение. Родните места на Хитлер, Сеп Блатер, Мауриньо и Кристиано Ронално лежат на една линия....


3 коментара:

  1. Стига си дразнил путинистите де защо Путин да е диктатор:)?!Доколкото знам е помогнал доста на Русия и хората го харесват.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, вярно е, че го харесват много хора. Дали обаче е помогнал на Русия? Не мисля така, но едва ли ще мога да те убедя каквито и неща да изтъкна. Май само бъдещето може да покаже.

    ОтговорИзтриване
  3. Също, някой забеляза ли, че Наполеон е италианец (От република Геноа), а Хитлер е австриец. И двамата командват други държави.

    ОтговорИзтриване