27 ноември 2016

Първата психологическа война в историята

Битката за Пелузий е историческо сражение между египтяни и перси случило се през 6-ти век пр. н.е. В нея Египет губи и така за дълго време персийците стават новата господстваща сила в региона.

Ето къде се е намирал Пелузий, положението му в делтата на Нил е стратегическо:


За да достигне до победа Персия не разчита само на чисто военни средства. Всъщност тази битка се приема за първата, в която са приложени тактики от психологическата война. Може да е имало и други такива случаи, но те не са запазени в историческите източници.

Както вероятно знаете, в древен Египет изключително много са почитали някои животни и са ги смятали за свещени - скарабей, котка, ибис и т.н. Преди решителната битка персите нарисували котки по щитовете си, а според някои исторически източници дори пуснали живи котки пред армията си. Много египетски стрелци с лъкове отказали да стрелят от страх да не наранят някоя котка или дори да не засегнат някое изображение на свещеното животно нарисувано върху щит. Именно така персите победили.

Има още нещо интересно, което си струва да се спомене. Два века преди това, през 8 в. пр. н.е. отново се води решителна битка край Пелузий. Този път едни срещу други са изправени египтяни и асирийци. Отново са намесени животни, поне такава е легендата. През нощта преди самото сражение, в лагера на асирийците се появяват много полски мишки - те прегризват тетивата на лъковете и кожените ремъци на щитовете. Така египтяните печелят.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Странни човешки популации - част IV
Странни човешки популации - част V

Няма коментари:

Публикуване на коментар