26 ноември 2016

Да разпространим живота в Космоса...чрез мъртви космонавти

От време на време учените са способни на доста зловещо звучащи изказвания. Поредното такова идва от Гари Кинг, микробиолог от Щатския университет на Луизиана, САЩ. Според него поне хипотетично можем да разпространим живота на други планети в Слънчевата система и дори в други звездни системи чрез труповете на умрели астронавти.

Истина е, че дори мъртвото човешко тяло бъка от много микроби. Ако умрелият космонавт попадне на подходяща планета, то той може да даде началото на нови форми на живот еволюирали от пренесените от него бактерии.

Все пак Гари Кинг уточнява, че много условия трябва да са изпълнени, за да се случи това. Колкото по-добре са защитени микробите, толкова по-голяма е вероятността да оцелеят при полет в космическото пространство. По-добре е, ако мъртвият астронавт е в лутащ се космически кораб, а не просто да се носи в скафандър в космическия студ. Освен това, колкото по-кратко е пътешествието, толкова повече микроорганизми ще оцелеят. Тоест един умрял космонавт достигнал до Марс има много по-големи шансове да пренесе живота там, отколкото ако дълги години се носи из космоса и накрая стигне до Алфа Кентавър.

Източник

Хубавото на тази идея е, че може да се реализира и сама - не е нужно нарочно да пращаме труповете. Просто трябва да стане инцидент в космоса, да умрат един или няколко космонавта, телата им да не могат да бъдат прибрани и да потеглят на дълго пътешествие из пространството.

Докато четох оригиналната статия, а след това и подготвях настоящия материал, направих асоциации с две неща. Едното бе така популярната тема за "зомби астронавтите", която присъства в игри, филми или просто добре нарисувани картини. Ето няколко примера взети от Интернет.Другото с което направих асоциация е песента "The Eldest Cosmonaut" (Най-старият / древният космонавт) на гръцката група Septic Flesh. Със зомбитата е ясно защо свързах новината, но за песента ми е по-трудно да кажа. Може би заради минорните тонове в нея, странния текст и тъмния клип. Има нещо тъжно и зловещо в това иначе гениално музикално произведение.

No traps can seize me,
No toombs can seal me.


1 коментар:

  1. Мисля че даже имаше подобен филм точно за това...
    Но малка бях когато братовчед ми го гледаше и не му знам името...

    ОтговорИзтриване