16 ноември 2016

Нова мистерия свързана с Байкал - древен папагал

Руското езеро Байкал е истинска аномална зона, с него се свързват не една и две загадки. За това мистериозно място съм писал тук:


Сега към дългият списък с чудатости може да прибавим още една. Изследователи извършващи разкопки на един от островите в езерото са открили фосил на папагал живял преди 16 милиона години. Досега останки от древни видове папагали не са намирани толкова на север, макар че има съвременни видове, които живеят при сравнително ниски температури - ето две снимки, втората от които със сигурност е от Нова Зеландия.Изглежда климатът на Байкал е бил доста топъл преди 16 милиона години. Нещо още по-интересно, възможно е папагалите заселили се край езерото да са дошли от север, а не от юг (примерно от Африка, Южна Азия или Австралия), както бихме си представили. На тази мисъл навеждат папагалски фосили намерени в Северна Америка, те са на приблизително същата възраст. Възможно ли е тези папагали да са достигнали някога чак до Аляска, да са преминали Беринговия проток и от там да са се насочили към Байкал? Ако е така миграцията им ще е от Америка към Азия и ще е обратна на миграцията на хора, мамути и други същества преминали от Азия в Америка.

За жалост намерените останки на байкалския остров са твърде малко и са отделни фрагменти. Това не позволява да се каже нещо повече за този вид древен папагал, освен, че е бил дребна птица.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Странни човешки популации - част I
Странни човешки популации - част II
Странни човешки популации - част III

Няма коментари:

Публикуване на коментар