13 ноември 2016

Параклисът в дъба - стар колкото самата Франция

В известното произведение "Питър Пан" героят има подземно скривалище, до което може да се стигне през някое от седем огромни кухи дървета. Е, във Франция, в Ле Шен, има едно наистина голямо кухо дърво. Tо е приютило малка черква. Съвсем естествено е, с такова забележително дърво да е свързана местна легенда. Преданието твърди, че дъбът е стар колкото самата Франция и е на повече от 1200 години. Учените не са съвсем съгласни, те са определили възрастта му на "едва" 800 години, което всъщност пак си е доста забележително.


И макар дървото да е доста старо, параклисът подслонен в него е от по-късни времена - той е от 17-ти век. Веднъж старият дъб бил ударен от светкавица, която прогорила дървото през центъра. Макар и изтърбушен дъбът не загинал. Един местен абат и един свещеник решили, че това е знак от Бога и дървото станало черква посветена на Дева Мария (Notre Dame de la Paix). След време в горната част на дъба бил добавен още един параклис (Chambre de l'Ermite), до него се стига по извити стълбички.


По време на френската революция от 18 век, при дървото се събрала тълпа която искала да го изгори като символ на стария режим. Все пак здравият разум надделял.

Днес дървото показва признаци на загиване, част от него вече е мъртва. Като цяло дъбът се поддържа с външни греди и въжета. Въпреки това два пъти в годината в него се провеждат служби.

Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Малки мистерии: къде е кутията на Джоана Сауткот и какво има в нея
Херон Александрийски
Забравеното царство Лечия

Няма коментари:

Публикуване на коментар