01 ноември 2016

История от България свързана с Фейсбук + друга история

Преди почти точно една година (с разлика от два дни) публикувах тази статия:

Reddit история: фейсбук

Случаят е от Австралия и по-скоро смятах, че е нещо като крипипаста, а не реална история. Сега съм склонен да мисля, че има доста истина в нея, след като една редовна и дългогодишна читателка ми разказа какво ѝ се е случило преди 3-4 години.

Внезапно във Фейсбук се появил един профил на млад мъж, който започнал да я тормози нея и нейните приятели. Ще кажете до тук нищо ново - в Мрежата е пълно с такива откаченяци. В случая обаче не ставало въпрос просто за поредния кретен, който пише обиди и неприлични предложения, а за нещо много повече. Човекът много добре познавал компанията - знаел къде ходят, какво правят, с кого се събират, кои са им гаджетата. Следял ги. Това обаче не му било достатъчно - започнал да пише дори на родителите на младежите, явно знаел дори профилите на бащите и майките им. Разказвал всичко което правели децата. Това продължило няколко месеца и спряло изведнъж през 2013.

Най-логично е да е някой от самата компания. Младежите се съмнявали в едно момиче, а читателката, която ми разказа историята подозира конкретно едно момче, което "си падало малко психопат". И все пак колко откачен трябва да си, за да тормозиш собствените си приятели. И влагаш много време да си направиш фалшив профил, в който има попълнени доста неща. Има снимка, има къде е учил (твърди се, че е завършил в Тбилиси, Грузия). Има постинги - някои доста безобидни като снимки на коне, а други ми звучат зловещо:

Истината болии!!! ;)

От 2013 няма нищо ново публикувано в този профил. Снимката не даде никакви съществени резултати при обратно търсене чрез Гугъл. Името и фамилията са твърде често срещани, за да проверя дали има друг профил във Фейсбук или на друго място.

Засега обаче няма да давам линк към въпросния профил, ще ми се да проверя още едно-две неща. А вие имали ли сте подобни проблеми? Писал ли ви е някой, който да се представя с фамилия Илиев и да е от Разград? Ако да, може да ми пишете в скайп или на имейл. Може пък да успеем да разнищим този случай.

Надявам се всичко да е било просто неуместна шега, а не действия на някой психопат, който може дори да е имал много по-лоши намерения.

**********************

Редовен читател ми изпрати ето това.

Един от приятелите ми бил на гости в балканско село и там чул тази история. Трима приятели били на разходка из балкана. Изведнъж както си вървели осъзнали че са в непозната местност (нямало телефони, говорим за почти края на 20 век). Изведнъж в гората се спуснала гъста мъгла, която приглушавала почти всеки звук. Тримата се събрали на едно място. Едното момче почувствало докосване и попитало другите дали те са го докоснали. Те отговорили с "не". Изведнъж мъглата станала още по-гъста и започнали да се чуват женски гласове, които подхванали песни. Песните ставали все по-силни и по-близки, докато не се чул писък смразяващ кръвта. Едното момче изпищяло, а другите две паднали в несвяст. На другия ден ги намерили полумъртви, с множество одрасквания по себе си. И наранявания не липсвали, но това което било най-много наранено била психиката им. Едното момче повече не проговорило, а другите две започнали да говорят с "някого", но никога не били в състояние да разкажат какво им се случило. Когато ги питали, те започвали да пищят и да се молят на бог да им помогне. Така свършва историята, никой не знае какво се е случило.

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Посещение в изоставена детска градина + нови читателски истории
Разследване на стара читателска история + нова история

2 коментара:

  1. Скоро гледах филм сходен с историята за тормоза през Facebook.
    http://kinofen.net/filmi/12450-cyberbully-virtualen-tormoz-2015.html
    Дали пък на някой не ме е било скучно и е решил да стане по -интересен като взаимства историята? Лично мнение - колко трябва да си "изтрещял" за да хабиш време и ресурси само за да тормозиш някое хлапе? Но от друга страна, кой знае какви зловещи мисли минават през главите на онези обикновените, скучни, незабележими, кротки хора. Дори и като идея за сладко отмъщение ... Леле, наистина трябва да си сбъркан.

    ОтговорИзтриване