03 ноември 2016

Свещи и ритуали

Предполагам много читатели като са видели заглавието на тази статия са си представили нарисувани с кръв пентаграми и запалени около тях свещи. Свещи обаче се използват в много повече традиции и вярвания. Най-вероятно всеки един от читателите е участвал многократно през живота си в ритуал със свещи без дори да го разпознава като такъв.

Какво е духането на торта със запалени свещи на рожден ден ако не вид изпълняван ритуал за здраве или за сбъдване на желание? Осъзнахте ли сега, че това много прилича на много други ясно разпознаваеми ритуали? Често пъти броят на годините се изобразява със съответния брой свещи върху тортата. В други случаи една свещ отговаря на десет години. А напоследък са модерни свещите оформени самите те като цифри. Ако си намислиш желание и успееш да изгасиш всички свещи с едно духване, то ще се сбъдне. Поне такова е поверието.


При вярващите в Уика самите свещи са заредени с желанието на човека и изгарянето им пуска това желание във вселената. При практикуващите тази религия цветът на свещите също има значение. Розов - за желание за любов, син за излекуване и т.н. Често пъти върху самите свещи се издълбават и руни.

А нима в християнските църкви не се палят свещи също? Нима и там това не се прави, за да се сбъдне някакво желание - за здраве, успех и т.н. Като говорим за религии - индуси, будисти, сикхи и много други също ги използват.

В по-стари времена се е вярвало, че свещите прогонват демоните и злите сили. Вероятно това се дължи на факта, че светлината им прогонва мрака, следователно трябва да гони и злите същества живеещи в тъмното. Вероятно от там идва и традицията на тиквените фенери.


Мнозина смятат, че ако запалена свещ внезапно изгасне, без да има течение в стаята, то най-вероятно в помещението се е появил демон. Ако гледаш през огледало и стаята е осветена само от свещ, то ще можеш да видиш всички невидими духове наоколо.

На някои места се смята, че свещите не трябва да се оставят да догорят до край. Ако това се случи, крадци ще оберат дома ти. Затова свещите трябва да се гасят преди да са изгорели напълно. Някои християни вярват, че преди да се изгаси свещ, трябва да се прекръстиш. Уика практикуващите смятат, че свещта не трябва да се гаси с духане, защото така ще обидиш огненият елементал. Трябва с наплюнчени пръсти да се гаси пламъчето.

Източник

Хареса ли ви тази статия? Тя доста ме вдъхнови и мисля скоро да пусна като бонус още един материал - как се разваля магия с черна свещ.


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Поверия за насекоми - пчели
Поверия за насекоми - паяци
Поверия за насекоми - пеперуди

Няма коментари:

Публикуване на коментар