26 октомври 2016

Странни човешки популации - част IV

Нашествениците от ледената епоха

Повечето учени вярват, че Европа е заселена на три вълни - първите ловци-събирачи, земеделците от Близкия Изток и хората от степите. Скорошно генетично изследване открива четвърта вълна. Около 14 500 преди н.е. нови нашественици от ловци-събирачи заменя предишните такива. Това се случва в края на последната ледена епоха, когато климата бързо се затопля. Мегафауната като мамутите и саблезъбите тигри изчезва.

Новата популация идва от топлия юг - Иберийския и Балканския полуострови. Изследването е проучвало ДНК на човешки останки на между 35 000 и 7 000 години. В днешния европейски геном липсва групата М, макар тя да е широкоразпространена в Азия и в двете Америки. Проучването е установило, че в ранните европейци я е имало, след това обаче дошли тези мистериозни нашественици.

Хазара

Хазара са третата по големина етническа група в Афганистан, но от векове са обект на преследване (дори и днес талибаните ги мразят). Те са шиити и имат доста източноазиатски черти. Анализът е установил, че те имат турко-монголски гени. Това подкрепя теорията свързваща ги с Ченгиз Хан. Хазара обаче имат и други гени и са подобни и на таджиките. Днес съставляват половината от населението на столицата Кабул.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар