24 октомври 2016

Странни човешки популации - част III

Културата Ямна

Наричани и Ямная. Тази култура е съществувала в периода 3600–2300 г. пр.н.е., основно в района между реките Днестър и Буг, и планината Урал. Погребални могили от нея могат да се видят и на територията на България в Добруджа около границата с Румъния. Смята се, че те са първите опитомили коня. Ямна обаче са дали нещо много повече на човечеството - възможността да пием мляко. Преди тях, в бронзовата епоха 90 процента от европейците са имали непоносимост към лактозата в млякото. Ямная са имали мутирал ген, който е позволявал да консумираме животинско мляко без проблеми, явно са го предали и на други групи хора.


Индианците Дуаре (Duhare)

За първи път испанските откриватели попадат на това интересно племе през 1530. Тези индианци са по-високи от тях, имат червеникави коси, светли очи и си пускат бради. Дори отглеждат сърни и си правят сирене - нещо нетипично за което и да било друго индианско племе в Америка.

Една теория смята, че тези "индианци" са потомци на ирландски мореплаватели достигнали Новия свят много преди Колумб. Нещо повече - езикът на Дуаре действително има сходства с ирландската реч. Естествено, реномираните "експерти" отхвърлят тази хипотеза, те си настояват, че племето е с изцяло местен произход.

Не можах да разбера дали все още има хора в САЩ причисляващи се към тази странна популация. Май са унищожени / претопени. Нарочно ли?


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар