22 октомври 2016

Странни човешки популации - част II

Гуанчи

Гуанчите са коренното население на Канарските острови. Те са имали светли очи и руси коси, макар островите да се намират на едва 100 километра от брега на Африка. Общоприетата теория е, че са наследници на берберите живеещи в Мароко.

Според много учени гуанчите са имали най-запазена прилика в себе си така наречения кроманьонски човек (ранния хомо-сапиенс от европейския късен палеолит).

Испанците колонизират Канарските острови през 15-ти век и подлагат местното население на асимилация и изтребление. Днес не може да се каже, че са останали чисти гуанчи на островите (без испански примеси).


Китайските римляни

В северозападната част на Китай има едно селище чиито жители са известни със своите светли коси и очи и дълги носове, те определено не са типични китайци. Твърди се, че те са наследници на изгубен римски легион, който през 53 година пр. н.е. е изгубил битка с персийците и е бил принуден да бяха на североизток.

Скорошно генетично изследване показва, че 60 процента от генома на тези хора е кавказки. Не може да бъде доказана легендата, че са римски легион. Това обаче не пречи на китайските власти да лансират именно тази теория, за да привличат туристи. Дори мислят да построят римски колизеум в района.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:




Малки мистерии: сибирското момиче от старите снимки

Няма коментари:

Публикуване на коментар