20 октомври 2016

Странни човешки популации - част I

Популация Y

Двете Америки са последните заселени от човечеството континенти (поне според официалната наука). Преобладаващото схващане е, че това се е случило преди 15 000 години и първите хора са достигнали тези земи през Беринговия пролив. Някои нови открития обаче оспорват това твърдение.

ДНК анализ на племе живеещо в Амазония е дал изненадващи резултати - генетично те са близки до австралийските аборигени и до коренните жители на Папуа Нова Гвинея. Тази аномалия е получила името "Популация Y".

Смята се обаче, че предците на това племе не са дошли в Америка с лодки, а отново са минали през Беринговия пролив, но по друго време.

Нещо още по-странно. През 2003 бразилски учени са били шокирани да открият полинезийска ДНК в кости останали от изчезналото племе Ботокудо.

Всичко това говори, че преселението на хора към Америка не е било единично явление, а се е случвало вълна след вълна.


Планинските хора Рамапу

На 30 мили извън Ню Йорк, в частта от Апалачите намираща се в Ню Джърси, живее мистериозна популация известна като планинските хора Рамапу. Мнозина са се опитвали да омаловажат техния странен произход наричайки ги цигани отдали се на кръвосмешение. Или пък албиноси - потомци на цирков артист. И до днес много хора мислят тези "бели индианци" за наследници на смесица от избягали роби, европейски наемници и проститутки от Карибите плюс малко индианска кръв.

Истината е, че те наистина заслужават да се наричат индианско племе - Рамапу Ленейп (Ramapough Lenape). Вярно е, че те са потомци на смесица от други етнически групи, но не на цигани и карибски проститутки, а на индианците от племето Ленейп и на роби избягали от холандските си господари (в добавка има и малко холандска кръв). Затова много от хората Рамапу имат холандски фамилии като на някогашните техни господари - Де Грут, Де Фрайс, Ван дер Донк и Ман. Други от този етност са взели фамилиите на известни нюйоркчани, за да скрият произхода си - те не са долюбвани както от белите американци, така и от другите индиански племена. През 1993 отрепката Доналд Тръмп дори казва "тези не ми приличат на индианци".


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Малки мистерии: кой е бил Кожарят?
Малки мистерии: кой е бил атлаският вампир?
Малки мистерии: Анджело Фатикони

1 коментар: