08 октомври 2016

Поверия за насекоми - паяци

Въпреки че много хора се отвращават от паяците, народните поверия свързани с тях са като цяло добри. В Англия семейството дребни паяци Linyphiidae са известни като "паяци на парите" и ако видиш някой такъв, това е на добър късмет. Ако той полази по дланта ти, скоро ще се сдобиеш с пари.

Вероятно свързването на тези същества с богатството се дължи на факта, че много паяци работят неуморно, за да изплетат своята паяжина. Трудът им се възнаграждава с плячката, която улавят. Има дори украшения от различни части на света, които са във формата на паяк.

Смята се, че ще те застигне лош късмет, ако убиеш паяк в дома си. Затова в някои култури, ако нямаш друг избор освен да го убиеш, трябва предварително да му се извиниш.

Във Виетнам се вярва, че когато човек спи, душата му излиза и приема формата на паяк. Затова убийството на паяк се смята за табу и трагедия.

Източник

Едно уточнение от мен - паяците не са насекоми, макар и да са сродни животни. Те заедно с насекомите, както и с други същества са част от типа Членестоноги.


Няма коментари:

Публикуване на коментар