03 октомври 2016

Странните плочки на Тойнби

През последните три десетилетия, някой тайно оставя странни съобщения в една дузина градове в САЩ, както и в няколко в Южна Америка. Посланията са върху правоъгълни парчета линолеум вградени в уличния асфалт. Повечето съдържат един и същ текст, макар и понякога с известни вариации.

ТОЙНБИ ИДЕЯ
ВЪВ ФИЛМА '2001
ВЪЗКРЕСЕТЕ МЪРТВИТЕ
НА ПЛАНЕТАТА ЮПИТЕР

Заради този текст надписите започват да се наричат "плочки на Тойнби". Предполага се, че са препратка към известния историк Арнолд Джозеф Тойнби. Отделно от "плочките на Тойнби" има и известен брой подобни надписи съдържащи политически послания или тиради срещу обществото и културата, не е ясно дали имат връзка с оригиналните "плочки". Кой е създателят на тези криптирани послания, не е ясно.


Вярва се, че създателят на тези "плочки" е вдъхновен от една история на Рей Бредбъри - "Конвекторът на Тойнби", която на свой ред е интерпретация на казаното от Арнолд Тойнби. За да оцелее човечеството, то винаги трябва да се стреми към практически невъзможното, за да може да стигне до нещо едва достижимо. Може би неизвестният автор на посланията иска да разпространи идеята, че хората трябва да прегърнат изказаното от историка и да колонизират Юпитер. Подобна тема има и във филма на Стенли Кубрик "2001: Космическа одисея". В този филм се разказва за пилотирана мисия до Юпитер, един от героите д-р Дейв Болман остарява ускорено, умира и се преражда като "звездно дете" на Земята.

Карта показваща къде са се появявали "плочки на Тойнби":


Първото такова послание се появява през 80-те години във Филаделфия, затова се предполага, че анонимният автор е жител на града. Видно е, че "плочките" са съсредоточени в североизточната част на САЩ. Послания на Тойнби обаче са намирани и в Рио де Женейро (Бразилия), Сантяго (Чили) и Буенос Айрес (Аржентина). Дали обаче те са дело на същия автор или на подражатели е трудно да се каже.

Главният заподозрян е човек представящ се като Джеймс Мораско, вероятно това е псевдоним. През 1983 той се свързва с различни радио шоута и вестници и им развива теорията си как да колонизираме Юпитер с мъртвите жители на Земята. Журналисти отриват, че във Филаделфия наистина живее човек на име Джеймс Мораско, но той си няма никаква идея за плочките. Освен това умира през 2003, а те продължават да се появяват.

През 2011 четирима жители на Филаделфия правят документален филм наречен "Resurrect Dead: The Mystery of the Toynbee Tiles". В него те предполагат, че плочките са дело на човек на име Северино Верна, който ги поставя през дупка в пода на автомобила си. Те обаче не предоставят солидни доказателства за това.

Как самите послания се вграждат в асфалта? Те са увити в хартия намазана с катран, за да не се отличават много от асфалта на пътя. Колите преминават по плочката и постепенно с времето я набиват в асфалта на пътя. След време хартията се отронва и остава само посланието.


Днес "плочките на Тойнби" са придобили култов статус, за жалост през годините много от тях са унищожени при пътни ремонти. Сега властите мислят да запазят част от тях като културно наследство на града.
Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Предсказания за бъдещи технологии - част I
Предсказания за бъдещи технологии - част II
Предсказания за бъдещи технологии - част III

Няма коментари:

Публикуване на коментар