23 октомври 2016

Няколко необичайни редки фобии

Статия в чест на наближаващия Хелоуин.

Давам английските наименования на фобиите.

Hendecaphobia

Страх от числото 11. Обикновено се поражда от ужасяващи събития случили се на дати в които го има - като 11-ти септември 2001 например (най-големите атентати в САЩ). Интересното е обаче, че често няма единадесетица в дадена дата, но хората пак ги е страх, защото сбора на другите цифри прави 11. Пример: цунамито в Индийския океан, което погуби 300 000 души, се случва на 26.12.2004. 2+6+1+2=11.

Ablutophobia

Страх от къпане, миене, чистене. За чистенето мога да разбера, нарича се "обикновен мързел" :D, ама за другите неща?! Все пак има и научно обяснение - примерно в детството ни сме паднали в банята и сме се наранили - това е една честа причина за развиването на тази фобия.

Animotophobia

Страх от емоции - всички или конкретни. Примерно някой може да го е страх от страха (който е емоция) или от тъгата. Други пък ги е страх от всички емоции (дори и положителните), защото като ги изпитват твърде често, те се притъпяват. Примерно ако всеки ден си радостен, накрая ти е все едно, че пак си радостен.

Deuterophobia

Страх от понеделниците.

Gelophobia

Страх от това да се смееш, да ти се смеят или от смеха по принцип. Хората страдащи от тази фобия изпитват безпокойство от комедиите, вицовете и дори невинните шеги. Обикновено се поражда от това, че някога са ти се присмели.

Ablutophobia

Страх от четенето. Може да има различни причини - като това да сме убедени, че всичко което четем не е истина. Ако страдате от тази фобия и сте прочели тази статия до края, значи целта е постигната - добре съм ви изплашил :) Па! Бу! Хепи Хелоуин :)

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар