02 октомври 2016

Херон Александрийски

Има хора, които са изпреварили времето си. Един от тях е древногръцкият изобретател Херон Александрийски живял през 1-ви век. Това са времена на научен разцвет, прословутата библиотека в Александрия се издига гордо и едва след време ще бъде срината до основи от християни и мюсюлмани, които с еднаква религиозна страст мразят познанието.

Херон се счита за изобретателя на първия парен двигател - механично устройство задвижвано от пара. Ето съвременна възстановка на херонов двигател:За жалост това изобретение не е получило особено приложение, явно е било твърде напреднало за времето си, чак през 16 век парната тяга ще задвижи света и ще даде начало на индустриалната революция. Щеше да е интересно ако хероновият двигател бе използван за задвижване на транспортни машини - представяте ли си какъв чуден свят щеше да е - парни трактори (като този даден в долното видео) и древногръцки войни с мечове, шлемове и туники.Други неща изобретени от Херон:

- воден орган, който свири когато вода тече през него

- първият монетен автомат (вендинг машина), хората пускат монета и получават светена вода

- автоматично отварящи се и затварящи се врати


- различни водни часовници

- статуи изливащи вино

- театрални машини, дори цял театър съставен само от механични фигури


Това са част от нещата, с които се е занимавал Херон Александрийски. Освен това само малка част от трудовете му са достигнали до нас. Какво ли се е съдържало в изгубените писания? А и как да не си помислиш, че Харон е бил пътешественик във времето идващ от бъдещето и озовал се веднъж в древна Елада не е имал възможност да се върне в своето време...

Източник 1 и Източник 2

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Погребан ли е наистина Васко да Гама в Лисабон
Малки мистерии: пеещият колос на Мемнон
Малки мистерии: кой и защо е построил храмовете в Баалбек

1 коментар:

  1. Сега, недей да наливаш масло в огъня! Не можем да сме сигурни, кой е разрушил библиотеката. Има твърде много теории... всяка от които може да бъде угодна на някой.

    ОтговорИзтриване