18 октомври 2016

Поверия за насекоми - водни кончета + гъсеници

В английския фолклор водните кончета са известни като "иглите на дявола", защото се е вярвало, че ако някой заспи край поток или река (обичайни местообитания за тези насекоми), те ще му зашият клепачите.

Идеята, че водните кончета са средства в ръцете на Рогатия се вижда и от наименованията им дадени на други езици. Немските им народни имена са Teufelspferd (Дяволско конче) и Wasserhexe (Водна вещица). На датски са известни като Fandens ridehest (Дяволски ездитен кон). На старошведски са се наричали Blindsticka (Ослепител) и направо се е вярвало, че не просто ще ти зашият клепачите, ами ще ти извадят очите.

В норвежката митология водните кончета са се свързвали с богинята на плодородието и любовта Фрея, може би защото две чифтосващи се насекоми са приличали на сърце.

Във фолклора на Америка се е вярвало, че те са "змийски доктори", понеже често водните кончета са виждани заедно със змии. Ако една змия биде разрязана на две, водното конче ще я зашие.


За гъсениците даденото описание не е много, затова реших да не го давам в отделна статия, а да го сложа тук.

В Америка по един вид гъсеници се е преценявало каква ще е зимата. Те са с черни и кафяви линии, колкото по-голяма е черната част, толкова по-лоша ще е зимата.

В Европа към се е смятало, че ще имаш лош късмет, ако докоснеш космата гъсеница. Може би това е свързано с факта, че тези гъсеници могат да причинят болка по голата кожа. Ако обаче хвърлиш гъсеницата през лявото си рамо, няма да имаш лош късмет.

Източник


1 коментар:

  1. С настоящата статия поредицата приключи. Следващата тематична серия материали ще е посветена на необичайни човешки популации. В края си тя ще се застъпи със статиите подготвени в чест на наближаващия Хелоуин. За началото на ноември пък съм подготвил няколко материала по теми, на които малко обръщам внимание - езотерика и нумерология. Статиите са за това как се разваля магия, свещи, ритуали, нумерологични съвпадения при едни години. Приключението "Мистерика" продължава.

    ОтговорИзтриване