16 октомври 2016

Поверия за насекоми - комари

Не е изненада, че много от народните поверия свързани с комарите са за това как тези досадни насекоми да бъдат прогонени. Вярвало се е, че ако изядеш някакъв зелен зеленчук на Велики четвъртък, това ще прогони комарите далеч от теб за цяла година. Също и ако по време на жътва си направиш легло върху нова купчина сено, комарите няма да те хапят тази нощ.

В западна Африка има една приказка за комарите, които жужат край ушите ти. Някога Ухо била красива жена и всички животни искали да се оженят за нея, включително и комарът. Той поискал ръката ѝ, но тя казала, че няма да се ожени за някого, който живее едва една седмица. От тогава комарът жужи на ухото и казва "тук съм, не съм умрял".

Не всички поверия обаче се базират на нечии измислици и това е една от причините да ги чета с такъв интерес. В средата на 19-ти век британските колонизатори пристигнали в Сомалия, те отхвърлили като местни суеверия разказите, че маларията се разпространява от комарите. Платили висока цена за тази си арогантност.


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар