15 октомври 2016

Кълбовидните мълнии - портали към други светове?

Кълбовидните мълнии са толкова загадъчен феномен, че с право научната общност е объркана. Учените ту обявяват, че са разгадали мистерията, ту заявяват, че кълбовидни мълнии въобще не съществуват.

Друга статия по темата:


Може би невъзможността на наука да обясни напълно този феномен се дължи на избрания подход. Смята се, че кълбовидните мълнии са сродни на обичайните светкавици и имат изцяло електрически характер. Дали обаче не са нещо съвсем различно?

Ето какво странно поведение е наблюдавано при кълбовидните мълнии:

- Могат да се движат независимо от въздушните течения, примерно успоредно на летящ с висока скорост самолет, макар че силните ветрове би трябвало да отвеят всичко назад.

- Могат да минават през стени и прозорци.

- Понякога не причиняват никакви щети, а друг път щетите са огромни.

- Изглежда връзката между видимите характеристики (големина, цвят и т.н.) и излъчваната енергия е малка или направо никаква.

Затова Питър Стърок, професор в университета в Станфорт, излага нетипична теория - кълбовидните мълнии са портали към друго "пространство", през които тече енергия. Нещо като електрическите контакти в домовете ни - те не са източникът на енергията, токът идва от някоя ел. централа на стотици километри.

Думите на Стърок звучат логично - няма известен метод, чрез който електричеството да може да се складира във въздушна среда, следователно енергията на кълбовидните мълнии трябва да идва от някъде другаде. По никакъв начин обаче не виждаме мълниите да са "закачени" към нещо. Тогава остава варианта енергията да идва от друго "място" и мълнията да е нещо като портал.

Тази теория повдига нови интересни въпроси, ако се окаже вярна. Къде е това "друго място"? В отдалечена част на нашата галактика? Направо в друго измерение? И само ток ли може да минава през мълнията-портал? Дали няма да се изсипят някакви същества през нея?

Източник


ПОДОБНИ СТАТИИ:
Мохамед Али и паралелните вселени
Предсказания за бъдещи технологии - част IV
Предсказания за бъдещи технологии - част V

5 коментара:

 1. Боже какви портали кълбовидните мълнии са физично явление и това че са били създавани изкуствено от учени размазва теория в тази статия

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Френската академия на науките излязла със становището на великия учен Кювие, който казал: "От небето не могат да падат камъни, понеже на небето няма камъни." И така напълно размазали теорията, че метеорити падат на Земята.Това трябва да са измислици на прости фантазьори.

   Изтриване
  2. Всъщност не са създавани кълбовидни мълнии а подобни на тях plasma balls но все пак теорията за портали е напълно спекулативна

   Изтриване
 2. Коментар на читателка от Фейсбук:

  Дам интересно е. Когато бях малка имах уплах от такова нещо, само че не бе кълбовидно. Времето бе преди буря и аз бързах да се прибера. В един момент всички звуци спряха, все едно времето спира. Видях паднали и изгорели дървени стълбове, а циментовите бяха все едно след бомбардировка, като по единия се носеше светла електрическа пръчка и където удареше със свистене изскачаха искри и пукот. Жиците бяха накъсани и висяха отвсякъде. Наложи се да ми леят куршум после. :) На другия ден сутринта разбрах, че от там минал някакъв дядо, на който магарето настъпило скъсана жица и ги ударил ток. И магарето и дядото на място.
  Другия странен случай съм виждала над стерила в Малко Търново - високо радиоактивни отпадъчни води от бившата мина, които избиват населението там. Обедно време, няма облаци, горещо лято, аз съм на височина от другата страна на стерила и го виждам изцяло, като ни разделя и шосето. Изведнъж за около 20 мин. спират птици, спира всичко, тежко време без въздух и без нищо да се движи, над стерила застава черен малък облак и една кръгла неонова топка излиза от него. Гърми, трещи само там. И както се появи - така и си изчезна.
  Според мен всеки има или е имал подобни преживявания, но не всеки им обръща внимание и ги забелязва или изобщо отразява. Сигурно си имат своите обяснения, но ни плашат, защото ние все още не сме стигнали до тях и не сме ги разбрали.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен19 март, 2017 17:40

   Такова нещо?
   Не било кълбовидно?
   Ами какво да е? Прът? Стрела? Ракета?
   Това момиче преиграва малко...

   Изтриване