03 септември 2016

Предсказания за бъдещи технологии - част I

Започвам нова поредица, в която ще представя 10 технологии, за които "Институтът за бъдещето" твърди, че ще се появят до няколко десетилетия.

Мозъчни импланти, които ще ни позволят да си четем мислите и да си усещаме емоциите.

Към 2026 г. влюбените двойки ще могат да си присаждат чипове в мозъка, които ще им позволят да усещат взаимно чувствата и мислите си. Вече няма да е нужно да ползват мобилни телефони, когато са разделени - те ще са като едно цяло във всеки един момент. "Институтът за бъдещето" дори прави прогноза как ще се казва компанията предлагаща тази технология - Amethyst.

В оригиналната статия не пише дали има опасност "телепатичната връзка" да се хакне. Ами ако някой хакер вкара ужасни сцени и лоши чувства в главите на хората?


Криптовалута базирана на икономиката на обучението.

Днес много популярни са така наречените криптовалути (виртуални валути). Най-известната е биткойн. В бъдещето ще има ново такова подобно средство, което ще се базира на това колко време сме отделили за обучение. Ако гледаме триминутно видео в Ютюб показващо как се свири на китара, или отидем на едночасова лекция в университета, ще получаваме от тези "пари". "Институтът за бъдещето" им е дал името Едублокс (Edublocks), с тях ще може да се заплатят други обучителни курсове.

Няколко въпроса повдигнаха в мен тези "едублокс". Какво друго освен нови курсове ще може да се купи с тях? Храна? Алкохол? Наркотици :Д ? Би било голяма ирония парите с които те награждават за ученето, да отиват за пороци ;)

А и как ще се следи, че наистина сме се научили като сме били на лекция или сме гледали онлайн курс? Мога да оставя компютъра си включен, уж гледам какво преподават и да легна да спя.Източник

1 коментар:

  1. аз не бих си сложила чип в главата за да разбирам хората по-добре, първо че няма нужда някой да ме учи на това ,второ губя индивидуалността си и трето - звучи опасно . :)

    ОтговорИзтриване