29 септември 2016

Странна мравешка колония живее в изоставен атомен бункер

През последните няколко години учените наблюдават странна мравешка колония, която не би трябвало да съществува. Тя се намира в Полша близо до границата с Германия. Тези мравки са от вида Formica polyctena и живеят изолирани от външния свят при пълна тъмнина и сравнително ниски температури.

Колонията се намира в съветски бункер построен по времето на Студената война. Той е пазил атомни оръжия. За камуфлаж над него са посадени дървета.


Сред дървета се е установила колония от споменатия вид.


Има обаче един проблем - колонията е директно над вентилационна тръба, чийто капак постепенно ръждясва и пропада. Хиляди мравки падат долу в бункера. Това се повтаря всяка година със събуждането на колонията. Снимки на тръбата отгоре и отдолу.
Падналите долу мравки не могат да се изкатерят обратно. Поне така твърдят учените, аз като гледам има изкатерили се на тавана мравки (в рамката на врата), защо обаче не отиват към отвора?

Мравките долу са установили своя колония. В нея обаче няма яйца или царица. Дори и да падне млада царица отгоре, температурата е твърде ниска, за да се отгледа ново потомство. Освен това няма и храна. И въпреки всичко колонията оцелява всяка година достатъчно дълго, за да бъде подхранена следващата пролет с нови паднали мравки.


По принцип първите, които са проникнали в бункера са група учени, занимаващи се с прилепи. Те видели и мравките и казали за тях на своите колеги. По приблизителни изчисления, в подземната колония трябва да има към един милион работнички. Смъртността е доста висока и подът пред колонията е покрит с мъртви мравки. По изчисления в един кубичен дециметър трябва да има към 8000 умрели индивида, а общо трябва да съм към 2 милиона.


С умрелите мравки се хранят акари (подклас паякообразни) и няколко други вида безгръбначни. С какво обаче се хранят самите мравки? Дали на свой ред те не ядат акарите и така да се е образувала затворена система? Учените смятат това за малко вероятно, по принцип те не са част от менюто на този вид мравки в дивата природа. Защо обаче да не са еволюирали за тези няколко години и вече да им се услаждат тези безгръбначни? Друг вариант е да си набавят необходимите за живота вещества от изпражненията на прилепите, но за няколкото години на наблюдение, специалистите не са установили такъв да е случая. Едно малко шеговито предположение от мен - дали мравките горе, от горната колония, не хвърлят храна на тези долу?

Този вид мравки (а и много други) явно имат някакви механизми за оцеляване, които не са известни все още на учените. Техни колонии са намирани на отдалечени изолирани острови, както и затворени в кутии.

Източник

Първоначално си помислих, че става въпрос за вида разпространен и в България известен под името червена горска мравка (Formica rufa), но сравних латинските им наименования и видях, че са различни. Но формика руфа също е много издръжлива мравка и съм намирал техни колонии на необичайни места.


Няма коментари:

Публикуване на коментар