22 септември 2016

Малки мистерии: кой и защо е построил храмовете в Баалбек

Баалбек е град в Ливан известен със своите руини. Огромен блок, смятан за най-големия дялан камък в света, все още стои където е бил отсечен преди почти 2000 години. Той има размери 21,5 метра x 4,8 метра x 4,2 метра и тежи около 1000 тона. В началото на 90-те години в същата кариера е намерен и втори, по-голям камък с тегло 1242 тона.

Чие дело е всичко това? Днес много от тези руини се наричат "римски", но общоприетото мнение е, че всъщност някои от тях са много по-стари - строителството на храмовете е започнало някъде към края на третото хилядолетие пр.н.е. Днес в района има една легенда, че те са построени от библейския Каин, който искал да се скрие от гнева на Бога. Друго предание разказва, че храмовете са построени от джинове, свръхестествените същества от арабската митология.

Религията и легендите настрана, възможно е част от руините действително да са останки от римски сгради построени в по-късните периоди. Дали обаче и изоставените каменни блокове са тяхно дело? И защо са ги изоставили в кариерите? Кому е било нужно да издялат блокове 40 пъти по-големи от блоковете използвани при изграждането на египетските пирамиди? И след цялата тази работа, да не ги положат там за където са били предназначени....

Източник 1 и Източник 2


Няма коментари:

Публикуване на коментар