18 септември 2016

Малки мистерии: пеещият колос на Мемнон

В Египет, близо до днешния град Луксор се намират два масивни колоса.

Двете статуи-близнаци представят Аменхотеп III в седнало положение, с ръце, положени на коленете и поглед, насочен на изток, към реката и изгряващото слънце. Той управлява Египет от юни 1386 до 1349 пр.н.е. или от юни 1388 пр.н.е. до декември 1351 пр.н.е./1350 пр.н.е. От онези далечни времена са и самите колоси.

През 27 г. пр. н.е. в района се случва сравнително силно земетресение, което уврежда северната статуя. Тогава се появява един интересен феномен. Всяка заран колосът почва да "пее". Звукът наподобява свирене с уста, кънтенето на месингов съд, късането на струна на лира или дори човешка реч.

В тези колоси гърците привиждат изображение на Мемнон, син на Зората и цар на етиопците, който повежда армиите си от Африка до Мала Азия. А заради "пеенето" скоро се разпространява и легендата, че статуята може да предсказва бъдещето. Статуите стават обект на непрестанни посещения, в това число и от някои римски императори.

Мистериозните звуци спират през 199 г., когато римският император Септимий Север заповядва да се извърши реставрация на паметника. Каква е причината статуята да "пее" не е напълно ясно. Вероятно звуците са причинени от повишаващите се температури и изпаряващата се роса. Друг вариант е разширяването на кварцита под въздействие на първите слънчеви лъчи.

Източник 1 и Източник 2Няма коментари:

Публикуване на коментар