16 септември 2016

Малки мистерии: сибирското момиче от старите снимки

Намерих интересна статия в сайт с още по-интересното име "Urban Ghosts" (Градски призраци). В този материал са събрани 10 по-малко познати мистерии. Реших да развия оригиналната статия в нова поредица в Мистерика. Статиите от тази поредица обаче ще са по-малко от 10, защото за някои от случаите вече съм писал. Което ме радва - доказателство е, че в блога покривам все повече и повече мистерии, дори и да минават за малки.

*********************

На служителите в регионалния музей в Красноярск, Сибир, Русия била възложена задачата да дигитализират множество от старите фотографии от началото на 20 век. Тогава те забелязали нещо странно - едно и също момиче неизменно присъствало на около 20 фотографии и 4 стъклени негатива, всички заснети между 1906 и 1908.

Тя винаги е облечена в бяло, винаги е застанала в почти една и съща поза и изражението на лицето ѝ е едно и също. Нещо още по-странно - момичето е намерено дори на снимки, на които първоначално се е мислело, че я няма, но след дигитализацията е направено увеличение и тя е открита в далечината като съвсем малка, едва видима фигура.

Кое е това момиче? Може би е роднина на фотографа и затова присъства на тези снимки? Досега никой местен жител не се е появил с информация за нея - нещо от рода на "да, това е прабаба ми, имаме нейни снимки в семейния албум". Какво е станало с детето след 1908 и защо няма други нейни снимки в последвалите години?

Източник
1 коментар:

  1. Като ѝ гледам физиономията, след 1908 г. ѝ е омръзнало да позира и е казала, че ѝ стига :D

    Сега малко разсъждения - въпреки, че историята е част от сайт с името Градски призраци, не мисля че това е призрак (а и в самата статия не се твърди това). На една от снимките едно дете я гледа учудено, самата тя хвърля сянка. Според мен си е нормално момиче. Интересно е разположението на хората - възрастните от едната страна, децата от другата. При самите деца има контраст - разделени са на бедно и добре облечени.

    Снимките са малко след периода на Руската революция от 1905 (продължила до 1907). В Интернет срещнах, че това добре облечено малко момиче е твърде вероятно да е дъщеря на богато семейство, което е изпаднало в тежко положение след революцията и първо е избягало към Сибир, после и някъде другаде.

    Другите теории са за дъщеря на фотографа, че я е използвал за да покаже мащаба на сградите, или за да отличава снимките си от сходни подобни. А и в този период е имало сериозна смъртност, като това пак е обяснение за рязкото изчезване на момичето от снимките.

    ОтговорИзтриване