13 септември 2016

Предсказания за тъмно бъдеще

Наскоро завърши поредицата "Предсказания за бъдещи технологии", които малко или много минават за добри, макар и аз да имах известни критики към тях. Настоящата статия ще е с точно обратното звучене. Тя е базирана на поредица излязла през лятото в по-малкия ми блог "Мистерика Дейли". Казаното обаче е важно и затова го давам отново тук.

Пандемии създавани от всеки

По-рано тази година по проект на университета в Оксфорд е съставен списък с опасностите, които могат да убият 10 и повече процента от световното население през следващите десетилетия. На челно място е опасността някой нарочно да създаде някаква болест, зараза, която да предизвика глобална пандемия. Нещо повече - смятат, че това може да се случи през следващите 5 години.

Много от необходимите технологии вече ги има като 3D-биопринтерите и CRISPR - средството позволяващо да се редактират гени. А информация за вируси и зарази е широкодостъпна в Интернет. Примерно преди десетилетие двама учени от САЩ публикуват пълния геном на грипния вирус от 1918 погубил милиони. Това тяхно действие е наречено "крайно глупаво" от колегите им.

Опасността някоя държава с побъркан лидер (като Северна Корея), някоя терористична групировка (като "Ислямска държава") или просто някой луд индивид, да създаде био-оръжие е съвсем реална.


Хора прехвърлят съзнанието си в компютър...и умират

Едно от предсказанията за бъдещето е, че хората ще могат да прехвърлят съзнанието си в компютър. Това се представя като стъпка напред в развитието на човечеството. Какво обаче се случва с биологическото тяло на човек направил този трансфер? В повечето фантастични творби, то се унищожава - вече не е нужно, ние продължаваме да "живеем" в компютъра.

Според някои обаче това е заблуда. Това не е истинското съзнание на човека подложил се на трансфера, той е мъртъв. Вместо това имаме една компютърна програма, която доста добре го имитира и говори като него, но просто не е той / тя.


Авторитаризмът ще се завърне

Все повече правителства ще въвеждат драконови мерки с цел "национална сигурност". Постепенно правата и свободите, които сега приемаме за даденост, ще изчезнат.

Правото на събирания? Забравете. Ще е опасно дори да поканите приятелите си на барбекю в задния двор, може да заговорничите за преврат или да организирате терористичен акт.

Правото на уединение? ЗА-БРА-ВЕ-ТЕ! Биг Брадър ще гледа от всякъде.

Правото да пътувате? Не! И няма да става въпрос само за това, че няма да можете да ходите на екскурзии в чужбина (това ще е забранено, за да не би да се присъедините към някоя терористична групировка като "Ислямска държава"). Ще е много трудно дори да се пътува от един град до друг в една и съща държава.

И всичко това ще става със съгласието и дори участието на уплашеното население. Заради реални и въображаеми заплахи хората ще се отказват от всякаква свобода, само и само да получат сигурност. Ще гласуват за все по-опасни фигури пред които Путин, Ердоган и Тръмп ще са нищо в сравнение. Авторитаризмът масово ще се завърне.


Личното пространство и уединение ще изчезне

С бързи стъпки се приближаваме към времето, когато всеки аспект от живота ни ще е наблюдаван и следен. Дори и да не се сбъдне прогнозата от предишната точка в поредицата - за тотален авторитаризъм навсякъде, следенето ще възтържествува и в така наречените демократични държави.

Технологиите за шпиониране ще стават все по-евтини, а частните компании, изкушени от изгледите за добри печалби, ще предлагат все по-съвършени технически средства на правителствата.

Днес камари по улиците записват хората. Очаква се в бъдеще да бъде разработен така наречения "умен прах". Това са толкова малки сензори, че ще се носят из въздуха като прах. Те ще записват всичко, което правим.


Роботите ще ни манипулират

Дълго преди Изкуственият интелект да се осъзнае наистина като такъв, той ще бъде програмиран от хората и корпорациите да изглежда като самоосъзнал се. Ще бъдем излъгани, че роботизираните системи могат наистина да мислят и това ще отвори вратата за всякакви манипулации. Това предвижда Дейвид Брин, футурист и писател на научна фантастика. Той дори дава име на тези системи - HIERS (Human-Interaction Empathetic Robots, взаимодействащи си с човека емпатични роботи).

Човешката емпатия (съпричастие) е едновременно дар и слабост. Тя ни кара да помагаме на непознати в беда без да искаме нищо в замяна, но и се използва от манипулатори за своя изгода. Като пример за последното може да се дадат някои "професионални" просяци изкарващи добри пари правейки се на сакати.

По същия начин и специално програмирани роботи ще ни карат да си купуваме най-новите продукти, които въобще не са ни нужни и да правим всичко, което дадена корпорация иска.

А в един момент, когато роботите се самоосъзнаят наистина, дали няма да продължат с манипулациите?


Глобалното затопляне ще е необратимо

Миналата година световните лидери подписаха споразумение да ограничат влиянието на глобалното затопляне предизвикано от човека до 2 градуса. Мнозина обаче смятат, че вече сме минали критичната точка и вече не можем да спрем процеса. Или съвсем скоро в бъдещето, ще я достигнем. Това значи, че ефектът на драстичните климатични промени ще се усеща през следващите стотици, а може би хиляди години. И ще се случи шестото голямо масово измиране на Земята.


Краят на антибиотиците

Все повече болестни микроорганизми ще стават резистентни на антибиотиците. Тази прогноза предвижда дори най-обикновени лечими в момента инфекции да са животозастрашаващи. Очаква се този "антибиотичен апокалипсис" да настъпи към 2050, през въпросната година 10 милиона души ще починат от бактерии неподатливи на антибиотици. Учените и медиците обаче не стоят със скръстени ръце, те се опитват да разработят следващото средство, което да спасява човешки животи - вируси убиващи вредни бактерии. Дали обаче ще успеят навреме?


Роботи да убиват хора ще бъде обичайно

"Терминатор" ще стане реалност. Напълно автоматизирани въоръжени системи ще издирват хора нарочени за убиване. Те вече дори си имат име - LAWS (Lethal Autonomous Weapons, "Смъртоносни автономни оръжия"). На практика технологията вече е налична, остава и законодателно да го приеме за нещо нормално. В кой ли момент ще видим първата роботизирана система въоръжена с ядрена глава?

Уж идеята на тези бойни роботи е да намалят човешките жертви по време на война. Идеалният вариант би бил да се сражават само роботи срещу роботи и никой човек да не умира. Но както знаем от историята, нещата не винаги стават така, както са си ги представяли. Какво правим ако един робот с картечница се повреди и вземе да стреля наред? Ами ако хакери го овладеят?


Ще изгубим всичките си сателити

Днес малко хора са наясно какво бедствие би било за човечеството да загуби всичките си сателити в орбита около Земята. Телекомуникациите силно ще пострадат, Интернет ще се срине, навигационните устройства ще спрат да работят. Ще бъдат засегнати и други свързани сектори като финансите и генерацията на електричество.

Но как може това да се случи? Възможно ли е въобще? Да, възможно е - заради изключително силна геомагнитна слънчева буря или заради човешка война разпростряла се и в космоса.


Никога няма да осъществим контакт с извънземните

Приемаме го за даденост - рано или късно ще се свържем с извънземни същества, а според някои вече дори сме се свързали, но го крият от нас. Има обаче една мрачна прогноза, че това никога няма да се случи. Просто защото няма никой друг във Вселената. Може би никога не е имало, а може би всяка интелигентна раса рано или късно се самоунищожава. Това последното се отнася и за нас - може би самите ние сме на прага на самоунищожението точно преди да се сдобием с такива технологии позволяващи ни да изследваме по-сериозно космоса.


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Pokemon Go - конспирациите

13 коментара:

 1. Много интересна статия но за вирусите не е нужно да бъдат създадени от психопати или терористи - най - богатият човек Бил Гейтс е финансирал лаборатория за биологични заразявания точно в градчето в което избухва ебола населението там си знае че белият човек е създал заразата.Целта е да се намали населението за доброто на планетата

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. как го казваш за доброто на планетата , все едно се убиват някакви кокошки на другия край :D

   Изтриване
  2. Естествено че е за доброто на планетата!
   Просто не е правилен плана им да избият хората населението може да се редуцира по мирен път с ограничение за броя деца!Ако все пак целият ни вид изчезне ще е напълно заслужено

   Изтриване
  3. Намаляването на населението независимо дали чрез избиване или ограничаване на броя на децата е безмерна глупост. Цял един космос ни чака да го открием, но не, ние ще си се гъчкаме на Земята и няма да виждаме по-далеч от носа си.

   Изтриване
  4. Мислиш само за хората а трябва да помислим и за Земята!Хората сме много наскоро появил се вид а вече сме направили хиляди пъти повече щети на планетата от който и да е животински вид!Не ми се мисли какво ще е след 1000 години ако дотогава не сме се самоунищожили!За да може сега цели 7 милиарда души да живеят е унищожена страшно много природа ако човеците никога не бяха съществували биоразнообразието на всички
   континенти без ледените щеше да е голямо като в африкански резерват и да има големи бозайници.
   С намаляване на населението силно ще се ограничи и замърсяването следователно и глобалното затопляне което ако е каквото казват учените ще е пагобно.
   С последното изречение заселване на Луната и Марс ли имаш предвид?

   Изтриване
  5. Съгласен съм, че нанасяме вреди на нашата собствена планета. Възражението ми е за друго - много по-добре е постепенно да почнем да пращаме големи групи хора първо на Луната, Марс, след това на сателитите на Юпитер и Сатурн, след това на астероидите и в един далечен момент в бъдещето - в други звездни системи като Алфа Кентавър. Така хем ще намалим населението, хем ще колонизираме космоса.

   Изтриване
  6. Винаги съм си представял една олдскул колонизация на Марс - със затворнически колонии. Великобритания е пращала каторжниците си в Австралия и те са я култивирали. Царска Русия пък е заточвала маса народ в Сибир. Именно заточениците са прокарвали пътища и са пресушавали блатата.

   Същото може да направим и с Марс. Няма нужда да се пълнят земните затвори със всякакви престъпни типове. Да заминават да облагородяват Червената планета.

   Изтриване
  7. Добре де ако сега имаше изграждане на колонии на Луната и Марс ти би ли отишъл като се има предвид че от Марс няма връщане?Предполагам си на 30 - 40 г. и ти предстой още много живот наистина би изоставил прекрасната ни но поробена от нас планета за да се заселиш в извънземната пустош?Малцина ще са тези който ще изберат живот там ако ми остават 3 - 4г. живот бих се замислил за Марс но иначе никога

   Изтриване
 2. Да, лично аз бих отишъл :D Но разбирам какво имаш в предвид. Може да не си видял по-горния ми коментар, написах два един след друг. В него съм описал как виждам колонизацията на Марс.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Бончев идеята е добра но според мен не е същото като колонизирането на Австралия.Струва ми се че на Марс ще трябва да се наглеждат отрепките и да им се върви по задника.Няма да стане като на Земята просто да ги зарежат в пустошта и те да я колонизират.

   Изтриване
  2. Не знам защо мислиш така, че ще трябва да ги дундуркаме. Като усетят края, бързо бързо ще почнат да копаят сами тунели и да търсят лед из марсианските пещери.

   Изтриване
 3. Да се включа и аз - до колкото съм чел, до сега е имало общо 6 масови измирания на нашата планета - човекът не е виновен за никое от тях. 99% от видовете живели на Земята вече ги няма - пак не е виновен човекът. Дори да се стигне до ново масово измиране, ще е просто поредното ;)

  Животът е устойчиво нещо - ще оцелее. Въпросът е как ние да си направим по-приятен престоя тук. Аз лично бих искал да заселим повече планети. Това няма да намали сериозно броят на хората тук, но ще увеличи сериозно шансовете ни да оцелеем като вид, ако се разпръснем из космоса.

  И аз се записвам като доброволец.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Daydream не е така имало е 5 завършени масови измирания 6-тото е в момента и за него е виновен човека:D.Тия 99% изчезнали животински видове са измрели за стотици милиони години не за 200-1000 години!!!Предишните масови измирания са били през десетки или стотици милиони години интервал.Човекът има технологии от ``вчера`` а вече прави масово измиране смятай ако цивилизацията ни беше на 5млн. г. какво щеше да е останало от Земята!
   Освен това последиците от безотговорното ни отношение ще са много лоши и за нас не само за животните.В първата част от коментара ти няма никаква логика.

   Изтриване