10 септември 2016

Гърбатите китове по целия свят са започнали да спасяват животни от косатките

Учените са озадачени от наглед алтруистичното поведение, което от няколко години се проявява при гърбатите китове. А може би те винаги са се държали така, но едва сега хората го забелязват. Става въпрос за това, че гърбати китове спасяват други животни, които са заплашени от косатки.

Морският еколог Робърт Питман е наблюдавал през 2009 как група косатки се готви да изяде тюлен край бреговете на Антарктика. Хищниците успели да го съборят от леда и тъкмо да му се нахвърлят, когато се появил един гърбат кит и вдигнал върху себе си тюлена. След това му помогнал да се качи на друго парче лед. Това не е изолиран инцидент. Питман е открил поне 115 подобни случая от различни части на планетата. Гърбатите китове са се намесвали и спасявали морски лъвове, тюлени, малки сиви китове и други. Въпросът е защо го правят?

Може би поведението им не е изцяло алтруистично. Възрастните гърбати китове са достатъчно големи, за да не са удобна плячка за косатките, но малките им понякога са нападани. Може би гърбатите китове спасяват други животни като отмъщение за това.

Източник

Самите косатки също са забележителни животни, ето една по-стара статия за тях:

Дали косатките се опитват да комуникират с делфините?

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Един котарак сякаш се завърна от света на мъртвите
Вярвания за таралежа

Няма коментари:

Публикуване на коментар