19 юли 2016

Изчезващите големи езера на Земята - част I

Нещо се случва с големите вътрешни водни басейни на всякъде по планетата. Морета и езера пресъхват по различни причини. А може би причината в крайна сметка е една и съща - човекът?

Езерото Оуенс, САЩ

В началото на ХХ това калифорнийско езеро заема 108 квадратни мили площ. През 1913 водата му е пренасочена към Лос Анджелис. Езерото буквално е изпито от хората и дейностите им. През 1926 пресъхва почти напълно.


Ето днес какво е състоянието му:Аралско море, Казахстан

Някога четвъртото по големина сладководно езеро в света, то днес е жалка картинка. Започва да пресъхва от 60-те години на ХХ век, когато в СССР се взема решение да се ползва за напояване.Мъртво море, Близкият изток

Мъртво море е разположено на 430 m под морското равнище. То постепенно пресъхва поради естествените процеси на изпаряването, както и поради образуващите се земни пропадания (според еколози вече има повече от 3000 дупки). Днес е разделено на две - северната част все така привлича туристи, а южната се използва за добив на сол.


Съществува план за спасението на Мъртво море. Той предвижда да се прелива вода от Червено море, но то е на около 150 километра разстояние.Фагюбин, Мали

Някога едно от най-големите езера в западна Африка, Фагюбин пресъхва напълно през 1990 заради сушата.

Сравнение между 1978 и 2006:


Асал, Джибути

Намира се във вулканичен кратер недалеч от залива Аден. Предполага се, че езерото се е образувало когато течаща лава е прекъснала част от залива. Изпарява се постоянно, захранва се единствено от подводни води идващи от морето. С много голяма соленост.

1985:


2008:


Източник

ПОДОБНИ СТАТИИ:
Врящата река в Перу - срам за науката
Почва на 200 000 години намерена в сибирска "врата към Ада"
Документален филм за потъналите древни напреднали цивилизации

Няма коментари:

Публикуване на коментар